Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dwaj śmieciarze |
Zapewne niektórzy z was znają dwóch , dosyć popularnych śmieciarzy w Łomży. Jeden jest taki troche grubszy , a drugi taki mały. Mały zazwyczaj zbiera śmieci a ten gruby mu daje polecenia, mniej wiecej tak to wygląda.Prawie w całej łomzy ich widziałem, a zazwyczaj niedaleko 4+ koło dworca. Zna ktos ich moze albo zna ich historie , kto to jest itp.? bo bardzo mnie ich ciekawe , zeby nie było ze sie z nich smieje , wrecz przeciwnie , jestem pełen podziwu dla nich. Mój wujek pamieta ich od bardzo bardzo dawna , a mieszka juz w łomzy 40 lat, i mowi ze od zawsze zajmowali sie zbieraniem smieci. Niektorzy mówia na nich " Jule jane" bo tak sie porozumiewają,mają swój język :D. Wiecie moze coś o nich wiecej ? :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dwaj śmieciarze |
To nie śmieciarze :) to ludzie którzy jakoś sobie radzą w życiu :)
|
|
bracia.... a miał być kolekcjoner............
|
|
nie kradną nikomu nie wadza żyja swoim światem ![]()
|
|
Autor: kwzelo (---.elomza.pl) Data: 21-05-11 21:03 To nie śmieciarze :) to ludzie którzy jakoś sobie radzą w życiu :) Nieznalałem synonimu do słowa śmieciarz , a to że radzą to wiem , zapewne mają wiecej pieniedzy niz moi rodzice , bo przeciez sobie pomyslec , że jak przejda cała łomze to ile puszek znajdą i potem je sprzedadzą, a 50 puszek to około 5 zł :)
|
|
Pamiętam ich rodziców mieszkali na Słowackiego koło poczty. Może i teraz tam mieszkają. Ojciec też zbierał śmieci podobny do tego mniejszego, był kulawy a matka podobna do tego większego. Zawsze byli grzeczni, rodziców szanowali. Znana była historia jak znaleźli pieniądze w śmietniku, nie pamietam chyba oddali na policji. Rodzice ich już nie żyją ale dalej są dobrze ułożeni, nie piją, nie bałaganią.
|
|
karolina25 napisał(a): > Pamiętam ich rodziców mieszkali na Słowackiego koło poczty. > Może i teraz tam mieszkają. Ojciec też zbierał śmieci > podobny do tego mniejszego, był kulawy a matka podobna do tego > większego. Zawsze byli grzeczni, rodziców szanowali. Znana > była historia jak znaleźli pieniądze w śmietniku, nie > pamietam chyba oddali na policji. Rodzice ich już nie żyją > ale dalej są dobrze ułożeni, nie piją, nie bałaganią. > Własnie tez slyszałem ze znalezli na smietniku okolo 3500 dolarow ,a potem policja im zabrała te pieniądze.
|
|
ja od dzieciaka pamiętam ich jak już latali, a było to już dobre 14 lat temu, znaleźli pieniądze w śmietniku a dokładnie chyba w wersalce. policja ponoć zabrała, nikogo nie zaczepiają więc ok za małolata trochę się im życie uprzykrzało ale wiadomo dzieciak to głupi
|
|
Oni mieszkali kiedyś na ulicy Pięknej, pewnie nadal tam mieszkają. A z tymi znalezionymi dolarami poszli do Pewexu i chcieli za wszystko kupic gumy do żucia, czy jakieś inne slodycze i wtedy sprawa trafila na policję. Oni sami nie mieli świadomości ile to pieniędzy:). Ojca ich też pamiętam, a matka podobno zginęła potrącona przez samochód. Zresztą wiem gdzie leżą ich rodzice na Przykoszarowej, muszę kiedyś sprawdzić daty.
|
|
Dużo kasy to raczej nie mają. Puszki to raczej słaby interes zwłaszcza, że tak wiele ludzi w Łomży je zbiera.
|
|
Grzeczne chlopaki !!! Tez pamietam ich rodziców tez zyli ze zbierania makulatury ,smieci . Porostu radza se w zyciu by zarobic na kawalek chleba , skromni ale uczciwi . Ale wydaje mi sie ze mieszkali na Wiejskiej 5 , ich rodzice juz odeszli , ojciec chyba został potrącony przez samochód , mama tez zmarła , a oni cóż nie maja wykształcenia wiec radza se by zarobic na zbieraniu puszek .
|
|
To takie chodzace "legendy" historia z dolarami krazy po miescie odkad pamietam co najmniej kilkanascie lat ... Ale jak juz bylo napisane - nikomu nie wadza i prawie wszyscy ich znaja - z widzenia ;).
|
|
Coś czuje że nadejdzie kiedyś chwila że TVN się o nich dowie i pojawią się w telewizji, tylko czekać. Tacy ludzie wprowadzają ducha w miasto, tworzą historię. Nawet mnie trochę wzruszają, zawsze razem, zawsze w ruchu spełniając swoją pasję - zbieranie puszek.
|
|
Ja słyszałam, że to nie ojciec a ich matka zginęła potrącona przez samochód, oni byli wtedy małymi chłopcami i ponoć widzieli to zdarzenie. Jeśli to prawda, to straszne co przeżyli. Ale pamiętam, to fakt, że ten chudszy wszystko taszczył, a ten drugi palił papierosa i chodził za nim. Od bardzo dawna ich nie widziałam. Co się teraz z nimi dzieje?
|
|
Nic dalej zbierają puszki. Widuje ich codziennie kiedy jestem w pracy, między godziną 13-14 na Legionów. Dzień w dzień. Mają swoje stałe przydziały do obszukania ;)
|
|
Nigdy ich pijanych nie widziałam.To są wyjątki w Łomży i zawsze są tak samo ubrani.Wzruszająca historia KMKM Łomża
|
|
Ten mniejszy od lat w tym samym stroju :) Też zastanawiałem się skąd są co robią itp :)
|
|
flip i flap :)
|
|
My jako KMKM postaramy tą sprawe nagłośnić i żeby było wiadomo coś więcej o nich. :) KMKM Łomża
|
|
to są bliźniaki, nie wiem czy o tych chodzi?
|
|
bolek i lolek na południu na nich mówią.. a biedni nie są bo mały mieszka w swoim mieszkaniu a prezes w swoim, raz wpadl do sklepu z butami i skurzane mierzył , sprzedawca powiedział ze one 500 zł stoją on powiedział ze jutro je weźmie i faktycznie wpadł zapłacił i wyszedł ;)
|
|
Kolejny dowód że będąc z nikim można coś osiągnąć, zdobyli uznanie, pozostając mimo złego losu, porządnymi ludźmi. Ilu jest takich, których mijają codziennie łajz i skur...... I największa szkoda, naprawdę smutna że pewnie nigdy nie przeczytają naszych słów z tego forum, nie dowiedzą się o szacunku i pamięci o nich (swoją drogą, czy oni zdają sobie sprawę że są tacy sławni?).
|
|
Tak, oni są folklorem Łomży. Kiedyś było takich więcej. Ciekawe czy ktoś pamięta jeszcze takich oryginałów jak: "Gerlach", "Babcia Pomóc" (nie pomoc), "Hitler", "Mróz"? To byli ciekawi ludzie!
|
|
Tak, oni są folklorem Łomży. Kiedyś było takich więcej. Ciekawe czy ktoś pamięta jeszcze takich oryginałów jak: "Gerlach", "Babcia Pomóc" (nie pomoc), "Hitler", "Mróz"? To byli ciekawi ludzie! Dadam jeszcze ze Szeryf z Łomży był ciekawy nawet był o nim film dokumentalny na tvp2 .
|
|
typowo plotkarski wątek. Banda plociuchów. Co komu do domu, jak chata nie jego? Ładnie tak poza plecami na czyjś temat? Doskonale wiecie, ze oni dostępu do netu nie mają. A wasz dobre chęci i intencje to sobie w buty wsadźcie. ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Maja dostęp do neta a nick tego grubszego to jaś śmietana a ten chudszy to podobno Fanka bocianka . Klid
|
|
Dodam jeszcze, że kiedyś słyszałem o historii (wiem, że prawdziwa!) jak pewna ekspedientka chciała ze sklepu trochę towaru ukraść i schowała w śmietniku za sklepem. Ci dwaj Panowie gdy to znaleźli i sprawdzili date ważności, oddali do sklepu dla szefa, a ten zaczaił się na sprzedawczynię po pracy i wiedział już przez kogo towar ginie. O Szeryfie i Babci Pomóc słyszałem. Była też kobieta na dworcu co zapraszała wszystkich do pewnej miejsowości (Grajewa?) Podobno bardzo zamożna kobieta, ale niezwykle samotna i coś jej na głowę przez to siadło.
|
|
Ja wiek który to i historie tez znam bo mnieszkałam kiedys w bloku na przeciko nich. I nie zadne Jane i Jule. Jeden to Janek a drugi Jurek.
|
|
Z tego co słyszałam to kasa do jakiegos sasiada nalezała po jego smierci rodzina meble wyrzucała z mieszkania i nie wiedzieli o pieniądzach. Niewiem czy Policja im je zwróciła.
|
|
-Flip i Flap -Bolek i Lolek -Fredy -Tango i Kesz to chyba najpopularniejsze określenia , które słysze już od kilku lat. Jest jednak w Łomży osoba , która bije na głowę wszystkie inne "znane" osobistości naszego zacofanego miasta...jest taka kobieta na oko 60 lat , która podchodzi do Ciebie , i głosem jakby uciekła przed zabójcą pyta czy może zadzwonić - dajesz jej telefon bo myślisz że zadzwoni na policje czy coś a Ona wyjmuje jakąś pogiętą kartkę , wystukuje nr i słyszysz "cześć , to ja , mam czas , opowiadaj co u Ciebie , co u tego , co tu tamtego" , bez kitu przeżyłem szok jak zadzwoniła na jakiś inny nr i gadała z kimś 5 minut o weselu córki jakiejś tam sąsiadki z bloku obok...miał ktoś kiedyś z nią do czynienia ??
|
|
józio i chuzio:D:D
|
|
ja slyszalem tez "biznesmeni" ale przynajmniej radza sobie jakos w zyciu i nie pija
|
|
W latach siedemdziesiątych mieszkałem z nimi w jednej kamienicy na Dwornej.Od kilkunastu lat już rozebrana.Byłem wtedy małym brzdącem.Wszyscy w okolicy nazywali wtedy tą rodzinkę Jajaki.
|
|
kalwi i remi
|
|
W Łomży jest kilka powszechnie znanych indywidualności. Z tych znanych i lubianych wymieniłbym pierwszego "czarnucha" łomżyńskiego podziemia z doczepianymi dredami.
|
|
jak sa to ci o ktorych mysle to jest tak: to sa bracia, jeden mieszka na wiejskiej drugi na pieknej.
|
|
Spoko chłopaki. Ten mały to wygląda jak by w partyzantce robił a gruby paczensy ma jak Elvis.
|
|
Był jeszcze facet który jeźdźił elegancką, nową taczką z kierunkowskazami!?
|
|
jeszcze kiedys byl Rysio zlotowa z Kupisk,tyle ze ten to byl agresywny,jak ktos go wkurw...
|
|
swego czasu "Prezes" zaczął spacerować z jakąś panną. Trzymał ją za rękę i dumnie prowadzał po mieście. Wtedy więź z bratem jakby zanikła. A może wstyd było spacerować we trójkę z workami makulatury. Ale ten romans trwał krótko i szybko wszystko wróciło do starych, rodzinnych układów. ![]() Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
ja także słyszałam o nich:) czesto ich widze, jak jeden chodzi po smieciach a 2 tylko stoi:)
|
|
OD CZASU KIEDY MIESZKAM NA POŁUDNIU A BĘDZIE JUŻ 20 LAT ONI ZAWSZE PO OSIEDLU CHODZILI NA RYCERSKIEJ NAZYWALIŚMY ICH JÓZIO I HUZIO, GRUBY ZAWSZE PALIŁ PAPIEROSKA I SZEDŁ PRZODEM MNIEJSZY TASZCZYŁ ŁUPY, OBECNIE NIE WIDZE ICH PRZY BLOKACH ALE CZĘSTO WIDUJĘ ICH W OKOLICACH DWORCA PKS, WYGLĄDAJĄ DOKŁADNIE TAK SAMO JAK x LAT TEMU, TEN SAM UBIÓR, PKSY GRUBSZEGO ,WĄSY MNIEJSZEGO
|
|
Pewnie ten gruby stoi zawsze. Nazywają się Janek i Jurek chyba
|
|
Jak nigdy nie chodzą pijani, to co robią z kasą?! Błysnęła mi iskra w głowie, nie, czy to możliwe? - Oni mogą mieć niezły majątek (na poważnie), tyle lat nieprzerwanej pracy bez urlopów, wakacji, w Łomży mieście pijaków i żuli, liczącym 60 tys ludzi - "skarb śmieciarzy". Historia zna wiele takich przypadków.To jest tajemnica, wielka zagadka niczym skarb templariuszy; Ludwik Piękny wytłukł cały zakon w piątek 13, boję się żeby któregoś dnia nasze biedne, zadłużone włądze nie zrobiły nalotu na by odnaleźć ukryty, nie do oszacowania "skarb śmieciarzy". Tamta kobieta niekoniecznie była głupia i naiwna, wkrótce najlepsze dupy mogą z nimi chodzić.
|
|
Na mieście od zawsze nazywali ich karaluchami trochę obraźliwe ale prawdziwe.
|
|
Jakiś czas temu widziałam na you tube filmiki z ich udziałem nagrane w pewnym komisie z tel komórkowymi...
|
|
Kiedyś ci panowie przychodzili do mnie do sklepu , powiem tak zakupy na coś około 300 zł zrobili , po kilku wizytach , ale sklep trzeba było wietrzyć co najmniej 2 godzinki.
|
|
tez potwierdzam ze pare lat temu przy mnie jeden z nich kupywal spodnie w levisie i kasjerka nawet powiedziala ze moze dac znizke a on ze swoj honor ma i zaplaci tyle ile jest na metce tak wiec nigdy nic nie wiadomo :)
|
|
No co wy? Przeciez to terrorysci z Al kaidy ! w tym wozeczku maja bron masowego razenia. A tak powaznie to Flip i Flap sa nieodlacznym elementem krajobrazu Lomzy.Sa dla Lomzy jak Doda dla Ciechanowa.
|
|
:D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |