Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
nieuczciwa konkurencja |
Stykacie się z nieuczciwą konkurencją? Czy prawo, które tego zagadnienia dotyczy jest skuteczne? A może inne sposoby? Jak to wygląda w naszym mieście?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: nieuczciwa konkurencja |
Możesz rozwinąć ten temat ? Z czym masz problem ? PS: Polecam inne sposoby :D
|
|
Nie mam zamiaru wymieniać nikogo z nazwy firmy, nie chodzi mi o oczernianie kogo kolwiek jak to bywa na tym forum. Chodzi mi o zjawisko jakie istnieje, dążenie do celu po trupach, bez jakich kolwiek zasad i zahamowań. Mam na ten temat swoje zdanie, którym chętnie się podzielę ale zależy mi na opiniach Forowiczów. Mogę jedynie dodac, że bolesnie odczułam nieuczciwą konkurencję na własnej skórze.
|
|
nie przejmuj sie ja tez spotykam sie z czyms takim.mozna sie przyzwyczaic. kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
była taka piosenka ostatnio w jednym z warszawskich radyjek - ;po trupach do celu po trupach do celu... :)
|
|
Z reguły jest tak, że gdy polegniemy przed konkurencją zaraz przypinamy komuś łatkę nieuczciwości. Ale skoro ktoś wobec Ciebie stosował nieuczciwe praktyki i masz na to dowody to nikogo nie oczernisz opowiadając nam swoją historię. Ja bym opisał w najdrobniejszych szczegółach. No weź, opisz, nie daj się prosić :p . Zobaczymy na kim nie pozostawią suchej nitki, na Tobie czy na tym "kimś" :D.
|
|
Myślisz? nie ma na to złotego środka? Nie wolno dać się kopać w tyłek! Wykonywanie usług po kosztach i zacieranie śladów po twoim istnieniu.
|
|
Agutka mamy kryzys, firmy usługowe tną koszty (ja sam już nie słodzę trzech łyżeczek cukru do kawy, ograniczyłem się do dwóch), walczą o każdego klienta, biorą zlecenia nawet po kosztach by jakoś przetrwać, bo lepsze takie zlecenie niż żadne. Większe firmy stać na to, mniejsze nie i tu działa tzw. prawo dżungli.
|
|
Hmmm to że ktoś wykonuje coś po kosztach, ale legalnie to chyba jego sprawa, nie zarabia - jego problem, skor firma prywatna. Czyż nie tak? Ale nie rozumiem zacierania swojego istnienia....
|
|
_jackass ale ty jesteś ciekawski:) nie chodzi mi o to żeby obrobić moim ,,naturalnym'' wrogom tyłki. Nie na tym rzecz polega ale odzywa się we mnie zew walki, siedziało to we mnie uśpione eh długo
|
|
Brzeczyszczykiewicz zwróciłeś uwagę na cenny nie wyjaśniony wątek w naszym śledztwie. Agutka napisała "zacieranie śladów po twoim istnieniu" I tu mogą zacząć się rozbieżności czy "twoim" interpretować jako jej czy jego istnieniu.
|
|
Agutka walcz dziewczyno o swoje, walcz. Nie poddawaj się. Po trupach do celu !!! Inaczej nigdy nie zostaniesz businesswoman :D . Będę trzymał kciuki !!!
|
|
Celne spostrzeżenie - zacieranie śladów po moim istnieniu po przez wprowadzanie klientów w błąd! Ale tu nie miało być o mnie ale ogólnie o wrednej konkurencji. ps. jak ładnie Agutka:)
|
|
Mówią, że kobiety są wredne z natury, więc Agutka masz wszelkie narzędzi by się zrewanżować konkurencji :D
|
|
_jackass_ nie mam takiego parcia żeby zostać businesswoman, i nie jestem nowa w branży bo już 10 lat.
|
|
nie napisałem, że jesteś nowa Agutka :D , ale po dziesięciu latach problemy z konkurencją ? konkurencja to powinna Ci już z ręki jeść. Napisz co to za branża, bo może powinienem przestać być taki miły ;)
|
|
na pewno nie jesteś z konkurencji bo tamci to buraki
|
|
o widzę pierwsze komplementy, to może naszą rozmowę w końcu przeniesiemy na grunt prywatny przy kawie :D
|
|
już od jakiegoś czasu wygląda na prywatną poważne tematy nie cieszą się dużą popularnością
|
|
Agutka udzieliłaś wymijającej odpowiedzi :p
|
|
Aga, tak niestety jest na forach publicznych.
|
|
umawianie się na kawę na forum jest nie profesjonalne
|
|
poprawiam się, służbową kawę :p
|
|
ja to wracam do pracy bo zaczynam odczuwać oddech konkurencji na plecach ;)
|
|
Myślisz, że masz coś do powiedzenia o czym inni nie powinni wiedzieć? Masz jakieś rady, o których inni nie powinni wiedzieć bo się wyda i cały mozolny plan zawiedzie?
|
|
Agutka dorosła z Ciebie kobieta i jeszcze nie znasz się na facetach :p ? W takiej sytuacji każdy facet przed wizją kawy z kobietą odpowiada; jasne, pewnie, mam !!! Moja odpowiedź brzmi: jasne, pewnie, mam !!!
|
|
aby tylko był rzeczowy
|
|
_jackass_ nie obrażaj się ja wiem w każdej branży jest byle jak w hodowlanej też
|
|
Agutka ja nie z tych obrażalskich, po prostu czas pili ;) trzeba deko popracować przy poniedziałku ;)
|
|
Nieuczciwa konkurencja - to od strony właścicieli firm, a od strony klienta, czy uczciwa jest zmowa cenowa firm? Kij ma dwa końce. Mówisz o sprzedawaniu po kosztach - ok, wolny rynek, ale gdy świadomie dochodzi do zmowy cenowej i sprzedawaniu po zawyzonych cenach? Co powiesz na to?
|
|
Zmowa cenowa - te firmy ponoszą predzej czy później konsekwencje. To nie ma nic wspólnego z kopaniem dołków jednej firmy pod drugą.
|
|
Ha w tym temacie coś mi się przypomniało! Zmowa cenowa, otóż firma, która stara się mnie wyautować z rynku na początku zjeżdża na maksa z cen chcąc przyciągnąć klientów do siebie i mija rok kiedy pojawiają się w firmach tej samej branży z propozycją podniesienia cen. Dlaczego? bo na dłuższą metę się nie da robić po kosztach.
|
|
użyj kija
|
|
tarczyn to pewnie ta muzyczka http://www.youtube.com/watch?v=-UvOfs8OcH8 heh nie ma się czym przejmować, olać konkurencję ---------------------------------------------
|
|
Agutka czegoś nie rozumiem ? Chodzi o: firma "A" obniżyła ceny swoich usług do granic opłacalności, a kolejne firmy bojąc się odpływu klientów podążyły tą samą drogą ? Czy może firma "A" namówiła firmę "B", "C" i kilka innych do stosowania cen dumpingowych w celu wyautowania Ciebie z rynku ? Jedna i druga teoria nie bardzo mi się podoba, bo widzę, że stoimy w przededniu zmowy cenowej jednej branży na której ucierpią najbardziej konsumenci. Jako konsument apeluję do Twojego sumienia zdradź nam co to za branża i co to za firma. Ponadto życzę miłego wieczoru :D
|
|
NAWET NIE CZYTAM WASZYCH WYPOWIEDZI . KONKURENCJA JEST ZJAWISKIEM WOLNEGO RYNKU , DEMOKRACJI. DLACZEGO TERAZ WAS TO UWIERA. WIĘKSZOŚĆ Z NAS CHCIAŁA WOLNOŚCI, DEMOKRACJI ALE NIKT SIĘ NIE ZASTANAWIAŁ CO TO ZNACZĄ TE SŁOWA , A TERAZ JUŻ WIEMY.NIE DAWNO BYŁY MARZENIA O WOLNOŚCI I O TZW. ZACHODZIE , NO MAMY WOLNOŚĆ I ZACHÓD. TYLKO WSZYSCY ZAPOMNIELI ŻE NA DOBROBYT TRZEBA ZAPRACOWAĆ I KONKUROWAĆ Z INNYMI. MAMY CO CHCIELIŚMY.
|
|
Demokracja ... wolny rynek ok ale gdzie są jakieś zasady? Muszę sie powturzyć po trupach do celu tak to ma wyglądać? A może to kwestia wychowania, które wyniesiono z domu? _jackass_ na początku postu zaznaczyłam, że nie wymienię żadnej firmy z nazwy, brzydzą mnie posty, które oczerniają ludzi i firmy z nazwy.
|
|
Agutka to nic nie rozumiem z Twojego postu :/ . Rozumiem, że prowadzisz działalność usługową, w tej specyficznej branży najlepszą obroną przed konkurencją jest jakość wykonywanych przez Ciebie usług. Dla przykładu; ja od lat chodzę do jednego fryzjera, nie wiem czy on jest drogi czy tani, czy strzyże mnie po kosztach czy przysłowiowo wali w rogi - nie interesuje mnie to zupełnie - jestem zadowolony z jego usług i do czasu aż nie wypadnie mi ostatni włos dalej będę do niego chodził.
|
|
Nom ja tyż mom stałego fryzjera i nic z tego nie wynika. JUTRO TO DZIŚ, TYLE ŻE JUTRO
|
|
nie chcę wchodzić w szczegóły konkretnej branży temat dotyczy ogólnie konkurencji
|
|
Proszę podać mi definicję nieuczciwej konkurencji. JUTRO TO DZIŚ, TYLE ŻE JUTRO
|
|
Więc Agutka myślę, że ogólnie konkurencja jest bardzo zdrowa, podnosi poziom usług i wymusza dbanie o klienta.
|
|
Definicje to troche ciezko, ale mozna by podac wiele przykladow takich zachowan. Wezmy przyklad poruszany ostatnio pare razy na forum, tworzenie stron. Wiekszosc glosow jakie sie pojawily, to cos w stylu "nie plac tylko firmie, dam namiar na znajomego, zrobi tanio i bez rachunku" itp. Ktos otwiera firme, placi ZUSy, podatki i pozostale koszty, zwykle musi kupic drogie oprogramowanie itp itd. I z czym zostaje? Z niczym, bo ktos zrobi na czarno, bez rachunku, bez podatku, na pirackim sofcie, ale tanio... A sadzac po forum, wielu klientom na jakosci niezbyt zalezy, byle bylo tanio, kwestiami prawnymi nikt sobie glowy nie zawraca. Jak to nazwiesz, jesli nie nieuczciwa konkurencja?
|
|
To nie jest definicja ale przykład kryminalny i łamanie prawa. Dalej czekam na definicję nieuczciwej konkurencji. JUTRO TO DZIŚ, TYLE ŻE JUTRO
|
|
Przeciez napisalem, ze to nie definicja...
|
|
A "przyklad kryminalny" jak najbardziej kwalifikuje sie do tego pojecia. Chcesz definicje, to masz z wiki chocby... Nieuczciwa konkurencja - dział publicznego prawa gospodarczego mający na celu ochronę interesów przedsiębiorców oraz, w mniejszym stopniu, konsumentów, przed działaniami sprzecznymi z prawem lub dobrymi obyczajami. Czynami nieuczciwej konkurencji są na przykład: wprowadzające w błąd oznaczenie przedsiębiorstwa, fałszywe lub oszukańcze oznaczenie pochodzenia geograficznego, bądź wprowadzające w błąd oznaczenie, towarów albo usług, naśladownictwo produktów, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa, nakłanianie do rozwiązania lub niewykonania umowy, pomawianie lub nieuczciwe zachwalanie, utrudnianie dostępu do rynku, na przykład poprzez stosowanie cen dumpingowych przekupstwo osoby pełniącej funkcję publiczną, nieuczciwa lub zakazana reklama, organizowanie systemu sprzedaży lawinowej oraz prowadzenie lub organizowanie działalności w systemie konsorcyjnym.
|
|
Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 14-09-10 15:54 nie chcę wchodzić w szczegóły konkretnej branży temat dotyczy ogólnie konkurencji To trochę takie gadanie o niczym, bo temat już został wyczerpany w sumie.....
|
|
chodzi mi o to że niestety bez konrektnych przykładów to: - wiadomo że konkurencja nieuczciwa istnieje - wiadomo tez że skoro istnieje, to i w Łomży - i generalnie nie wiadomo jak z tym walczyć - bo...........o tym się nie mówi (konkretnie)
|
|
Podsumowanie - zdefiniować nieuczciwą konkurencję jest bardzo trudno a nawet nie możliwe. Są encyklopedyczne slogany ale nijak się mają do rzeczywistości i nawet największe osobistości od ekonomii są skromni publicznie mówić na temat. Takie czasy. JUTRO TO DZIŚ, TYLE ŻE JUTRO
|
|
MOże raczej - trudno ją udowodnić;)
|
|
Kilka punktów z listy Drana jak ulał pasuje do mojej sytuacji. Jakie prawo jest każdy wie. Można dochodzić swego jak ma się kasę i czas. Najgorsze jest to, że z chamstwem nie wygrasz!
|
|
no i musisz miec dowody na to, ze przez konkurencje twoj biznes nie kreci sie tak jak wczesniej i ze opinjie wyrazane na twoj temat i twojej firmy sa nieprawdziwe, ja dochodzilabym swoich praw i racji, bo jedna zla opinia i interes szlag trafia, a nieprawdziwa opinia to szkodliwosc i juz!
|
|
yhymmm... ja niewiem jakie jest prawo w Twojej sytuacji i czy możesz walczyć o swoje prawa np w sądzie pozywając ich ale wydaje mi się, że chyba mylisz pojęcia i TAK NA PRAWDĘ TO NIC NA NICH NIE MASZ BO NIE ROBIĄ NIC NIELEGALNEGO przynajmniej w opisanej sytuacji. Nieuczciwą konkurencją jest łamanie prawa np. poprzez podpalenie innej firmy, publiczne posty czy wypowiedzi na tematy nieprawdziwe o innej firmie i jej usługach czy towarach, etc. Porwanie i zbiorowy gwałt właścicielki firmy A przez napalonych formółowiczów, których wynajęła do tego zadania inna firma B w celu wyzbycia sie tej pierwszej z rynkurównież byś mogla tak nazwać ale co jest nieuczciwego pracy po kosztach? A co z Biedronkami czy media marktem?? Czemu ich własciciele nie grzeją puchy skoro ONI TEZ NA POCZĄTKU PRACOWALI PO KOSZTACH a nawet przez długie lata dostawali blanse miljonowo ujemne?? Szkoda że nie piszesz w jakiej branży masz interes bo bardzo ciekawi mnie co mogła otworzyć osoba z tokiem myślenia typu ''bolesnie odczułam nieuczciwą konkurencję na własnej skórze'' bo i tu czytamy dalej że druga firma ''Wykonywanie usług po kosztach i zacieranie śladów po twoim istnieniu.'' A co mieli Cię promowac?? Zacieranie śladów?? hmm kradli Twoje ulotki?? zamalowywali plakaty?? wyweli szambowóz na chodnik przed Twoją firmą?? a co do pracy po kosztach to JAK KTOŚ CHCE ŻEBY JEGO INTERES NIE PADŁ I CIESZYŁ SIĘ ZAINTERESOWANIEM TO MUSI STALE PRZYCIAGAC KLIENTÓW I BEZ TAKICH FIRM INNE JAK TWOJA OBSKUBAŁY BY NASZE PORTFELE DO CZYSTA. A po za tym jak któs ma ambicje na firmę a w miescie jest duza konkurencja to co ma zrobić? Isc do łopaty i spróbowac za 20 lat?? CZASMI TRZEBA PRACOWAC PO KOSZTACH ZEBY MOC ZAISTNIEC I TWOJ PROBLEM NIE POLEGA NA NIEUCZCIWEJ KONKURENCJI TYLKO NA TYM ŻE MYŚLAŁAŚ ŻE JESTŚ ALFĄ I OMEGĄ A TU ZONK- KRYZYS !! SKORO TAMCI MOGA TAK ROBIC I NIE UPADJA A TY NIE MOŻESZ, TO ZNACZY TYLKO ZE JESTES ZA CIENKA I NADCHODZI KONIEC BAGACENIA SIE, sezonowi grzybiaze też Ci przeszkadzają? DZIEKI NASZEMU USTROJOWI WRESZCIE MOZEMY WYBRAC I OTRZYMYWAC PRODUKTY I USŁUGI OD KOGO MAMY OCHOTE, DAJĄC SZANSĘ KAŻDEMU, A NIE TYLKO OD STARYCH WYJADACZY KTORZY MAJĄ NAS ZA NIC BO SĄ BOGACI. AŻ SIE CHCE POWIEDZIEC: CZŁOWIEK SIE LICZY NIE PIENIĄDZ EHEH
|
|
Ale wywód, powiem krótko, prawo nie przewiduje osobistych zwad, a UOK nie zajmuje się sprawami takiego typu.
|
|
ok, czuje się streszczony hehe P.S. '' prawo nie przewiduje osobistych zwad, a UOK nie zajmuje się sprawami takiego typu' więc autorce posta pozostają tylko inernetowe kursy marketingu. PRAWO JEST DLA NAS A NIE MY DLA NIEGO I ŻEBY (hmmm... ) AGA666 MIAŁA SŁUSZNOŚĆ TO BYSMY DALEJ W JASKINIACH MIESZKALI JAK TYSIĄCE LAT TEMU NASI PRZODKOWIE, BO KONKURENCJA SŁUŻY NAM KONSUMENTOM. JAK KTOS ROBI PO KOSZTACH, NIE ZARABIA NIC, WIEC KUPUJEMY KORZYSTNIEJ I WIECEJ A POTEM POJAWIAJA SIE KONKURENCJA KTORA ROBI PO KOSZTACH I DO TEGO LEPSZEJ JAKOSCI I POSTĘP WIDAĆ, A JAK ZWALCZAMY TO I SŁUCHAMY AGI666 I JEJ PODEJSCIA JEDYNIE COFAMY ROZWÓJ POWIĘKSZAJĄC MAJATKI BOGATEJ CZESCI MIESZKANCOW PIENIADZAMI TYCH KTORZY DLA NICH ROBIA I SŁUŻA ICH HUMOROM. tylko mi nie wyskakujcie z lider price i chińskimi spodenkami. prawda jest taka ze w biznesie zeby miec na kim zarabiac trzeba robic tanio i dobrze w odpowiednich proporcjach. Jak ktos nie jest elastyczny to nawet jak interes zarabia to wszystko do czasu. AGA BY WOLAŁA ZEBY KONKURENCJA JA CHWALIŁA, SPRZEDAWAŁA DROZEJ, ODSYŁAŁA KLIENTÓW DO NIEJ ITP..... I JESZCZE ?? MOZE OKNA MYŁA I TYŁEK PODCIERAŁA?? SUMUJĄC I NA DOBRANOC: DO ROBOTY A NIESZUKASZ PROBLEMU W TYM ŻE KTOŚ SIE POSWIĘCA PRACUJAC ZA DARMO W POCIE CZOŁA ZEBY W PRZYSZŁOŚCI ZAROBIĆ I COŚ ZNACZYĆ NA RYNKU!! NIEUCZCIWA KONKURENCJO TY...
|
|
Nie rozczulaj się, to niczego nie zmieni, ja tylko Ci wyjaśniłam, co na ten temat jest zapisane w prawie, a żale i wyrzuty, no cóż.
|
|
hehe że sie rozczulam?? dziwi mnie ten post i odpowiedzi formułowiczów, kazdy ma swoje zdanie, ja się na mówcę nie nadaje jak widać wyżej, ale pytanie jakie skutki prawne pociąga za sobą nieuczciwe konkurowanie firm poprzez obniżanie cen i zacieranie śladów po czyims istnieniu po przez wprowadzanie klientów w błąd zwaliło mnie z nóg. Tu nawet FBI nie pomoże. A te dązenie po trupach do celu... uh, horror nam się zrobił bo świetny biznes ma konkurencję i ktoś inny o większych ambicjach i nakładzie pracy zepchnie z rynku na bezrobocie kogos kto już na zawsze mial tylko brac pieniadze i byc szanowanym szefem. Nie wiem jak usnę dziś po tym koszmarze, który został streszczony na górze strony hehe może zostawie lampkę na noc właczoną..
|
|
A właście to zapomniałem napisać, ze post w tym wątku z 16-09-10 02:09 był moją reakcją na Twój Figa ale nie mam do Ciebie żadnych zali czy wyrzutow. Chciałem tylko uświadomić autorce że w świecie biznesu jak sie chce zyc trzeba walczyc a nie czekac az Cie dojadą bo skoro robią to samo, ale taniej, to robią to lepiej, skoro zaczeła temat i dyskusje trwają to chyba najwyższa pora aby zastanowić się co Ona tak naprawde chce żeby jej napisać. I słowa typu ''Najgorsze jest to, że z chamstwem nie wygrasz!'' są trafne tylko w przypadku gdy mamy doczynienia z.. chamstwem. Teraz quiz . Co to chamstwo?: A. Firma od lat produkująca towar X w cenie Y bez przykładania większej uwagi do możliwości finansowych klienta i jego zadowolenia, zdobywając nowych wrogów i zazdrośc ludzką; B. Firma wkraczająca na dany rynek produkująca towar X w cenie 0,5Y i zachęcaja do udziału w promocjach by posiągnąć jak naj wyższą sprzedaż i zadowolenie klienta, zdobywając szacunek i uznanie marki za przodową w regionie; C. Stan ulicy Przykoszarowej i czas budowy hiper super marketów których jak nie było to nie było a teraz stoją 3 i wystarczy tylko przejść przez uliće w celu zakupów w kazdym. Jak chcecie koło ratunkowe to na Orlen po piwo dla mnie najpierw za fatygę;D
|
|
herde tylko jest tez druga strona medalu, o ktorej zapominasz... Jest granica "robienia tanio", jak wszyscy by tak zaczeli, to okazaloby sie, ze polowa ludzi, ktorzy u nich pracuja (i o ktorych zarobki tak sie martwisz) pracuje na czarno i za pol darmo. A i jakosc uslug i produktow zawsze na tym cierpi. Jak to mowia, z g....na bata nie ukrecisz. Zawsze jestem zdania, ze g.....niane produkty/uslugi kosztuja w ostatecznym rozrachunku wiecej, niz te z pozoru drozsze. Dlatego sam zwykle odrzucam najtansze produkty/oferty i wybieram cos ze "sredniej polki". Nie mam ani tyle pieniedzy, zeby kupowac pozniej po 3 razy to samo, ani tyle czasu, zeby ciagac sie po serwisach, reklamacjach itd. Ty zakladasz, ze jak ktos ma wyzsze ceny, to tylko i wylacznie, zeby sie szybko wzbogacic, a dla mnie moze to oznaczac po prostu wyzsza jakosc. Co do punktu B, Twojego quizu, to pokaz mi te wszystkie firmy, ktore robia te wspaniale "przodowe" produkty i do nich jeszcze doplacaja... Jesli ktos tak robi, to znaczy, ze ma kupe kasy do zainwestowania, a jak juz wykosi konkurencje, to wtedy dowali takie ceny, ze klientom bokiem wyjdzie, bo przeciez w ktoryms momencie musi zaczac zarabiac i odrabiac straty. Skoro firma dopiero wchodzi na rynek, to nie ma doswiadczenia, nie ma wypracowanych rabatow u dostawcow itp itd. wiec powiedz mi, jakim cudem moga sobie pozwolic na doplacanie do produkcji i sprzedawanie za pol ceny? Albo maja na to przeznaczony kapital albo robia to kosztem jakosci, innych opcji nie widze, chociaz chetnie sie dowiem...
|
|
> > Skoro firma dopiero wchodzi na rynek, to nie ma doswiadczenia, > nie ma wypracowanych rabatow u dostawcow itp itd. wiec powiedz > mi, jakim cudem moga sobie pozwolic na doplacanie do produkcji > i sprzedawanie za pol ceny? Albo maja na to przeznaczony > kapital albo robia to kosztem jakosci, innych opcji nie widze, > chociaz chetnie sie dowiem... > Heloł !! nikt nie powiedział że podczas gdy firma A sie bogaciła, firma B robła biznes plan na podstawie wiedzy zdobytej na zarządzaniu i marketingu, spedzała tys w internecie, gazetach i przed tv (oglądając mój pierwszy milion) oraz jezdziła po całej Europie stopem i szukała najlepszych dostawców w celu ominiecia pośredników z których usłyg korzystała firma A. Przediebiorstwo B (wtedy jeszcze w fazie poczęcia) cały czas grzecznie czekało az wszelkie potrzebne dane zostaną zebrane, zostanie znaleziony lokal o dobrej lokalizacji i małych kosztach wynajmu, a nie pierwszy lepszy garaz na zadupiu tak jak w firmie A. Gdy już wszystkie dane , inf rynkowe i korygujące wytyczone błedy zostały spisane na papier, zostały przelane na (jak tak bardzo chcesz konkretów) WNIOSEK O DOFINANSOWANIE NA STARTZ UP. smiech na sali jak wszyscy nagle są po stronie damy, same romantyki sie porobili. Czepiasz sie szczegółw, nie wiesz w jakiej branzy a negujesz mnie w sposób śmieszny. Ja pisalem na podst tego co dała nam do wiad Aga a nie własnych domyslów , np > > Jak to mowia, z g....na bata nie ukrecisz. > Polak potrafi, jak ktos ma łep na karku i nie czeka na okazje tylko sam ich szuka z wytęzeniem nie tylko rąk i nóg ale też umysłu ma szanse na sukces w każdej branzy i nikt nie powie mi że jest inaczej. Myślisz ze Ci przedstawiciele zagranicznych marek z kad maja towary w hurtowniach?? Bo w Niemczech albo Stanach towar nie zszedł i częsć wywieżli po różnych Outletach a reszte nam i po opłaceniu wszystkich wychodzi drożej od pierwotnej ceny. Stawiasz na jakosc?? Wolał byś roczne DVD PHILIPS za 50 zł z komisu z gwarancja sprzedającego na 3 mies czy DVD ChinaMadeSUPER5690R ze sklepu?? To tylko głupi przykład więc nie czepiaj sie od razu bo moze sie okazać że ta jej firma to ferma z drobiem i pasze w zoologicznym kupuje na worki. > >Jest granica "robienia tanio", jak wszyscy by tak zaczeli, to okazaloby sie, >ze polowa ludzi, ktorzy u nich pracuja (i o ktorych zarobki tak sie >martwisz) pracuje na czarno i za pol darmo. A i jakosc uslug i produktow >zawsze na tym cierpi. > he?? zawsze?? a może A zatrudnia ludzi za 3000 zl na pół etatu w tym na chybił trafił a w drugiej firmie przeszkolonych pracowników z kierunkowym wyksztalceniem po drodze bardzo scisłej selekcji?? albo może w tym biznesie nie trzeba więcej ludzi niż 1?? zaraz napiszze może huragan przeszedł i w drugiej firmie bardziej nabroił.. hehe..
|
|
Nie wszyscy herde. Ja zgadzam się z Tobą. Poza tym, jak mozna mówić o czymś bez tego czegoś? Bez przykładów to jest jedynie teoria, którą można znaleźć w sieci i w książkach. Nic nie ma nieuczciwego w sprzedawaniu po kosztach - to decyzja firmy, czy chce zarabiać, czy nie, a personel i klienci? Myślę, że nie popracują długo w takiej firmie, a klienci - pozornie po pierwszym zachłyśnięciu się niską ceną, gdy jakość spadnie, odejdą od danej firmy.
|
|
Brzeczyszczykiewicz ja akurat nigdzie nie twierdzilem, ze jest cos nieuczciwego w sprzedawaniu po kosztach, za to smieszy mnie podejscie herde, wedle slow ktorego wychodzi na to, ze wszystkie firmy, ktore nie sprzedaja po kosztach, to nieudolne ofermy i w dodatku wyzyskiwacze i naciagacze... Przeciez celem kazdej firmy jest zarabianie... W dodatku herde nie emocjonuj sie tak, bo ja ci tez moge napisac, ze twoje tlumaczenia sa smieszne. Brak logiki w tym co piszesz. Bo skoro firma B sprzedaje po kosztach dlatego, ze wchodzi na rynek i sie promuje, to logicznym wnioskiem jest, ze jest to tylko etap przejsciowy, po czym przejdzie do etapu na ktorym jest firma A, wiec wychodzi na to, ze ostatecznie kazdy jest naciagaczem, bo zarabia na tym co robi, a nie sprzedaje po kosztach... Co do dotacji z UP, to jest to akurat przyklad psucia rynku przez panstwo, ale to odrebny temat. Natomiast zabawne jest stwierdzenie, z ktorego wynika, ze wszystkie firmy "A" to niegospodarne matoly... co przeplacaja ludziom placac po 3tys za pol etatu itp itd, a firmy "B" to super ekonomisci. Bez jaj... Gdyby tak bylo to firmy "A" dawno zniknelyby z rynku. Poza tym z tego co napisales, wynika wlasnie to, o czym napisalem wyzej. Sprzedaz po kosztach = szukanie do pracy ludzi, ktorzy beda za......lac za marne grosze, moze jeszcze na czarno, a jak nie to won i znajdzie sie nastepny. Faktycznie, z jednej strony narzekacie na pracodawcow, a z drugiej najwyrazniej sami promujecie taki model biznesu... Ja pisalem ogolnie, a nie na przykladzie autorki, bo nie wiem w jakiej branzy dziala. Ale znam przyklady branz, gdzie wlasnie takie "kreatywne" podejscie pt. "sprzedajmy jak najtaniej, a zawojujemy rynek" tak zrabalo cala branze i poziom uslug, ze szkoda gadac. A co z tego wyniklo? Nic, klienci dalej uwazaja, ze jest drogo, chociaz marze sa juz smieszne i bliskie zeru od ladnych paru lat itd. Wiec coraz latwiej trafic na cwaniakow, ktorzy beda oferowac towar ponizej granicy oplacalnosci, a odbijac sobie na klientach na najrozniejsze sposoby (problemy z reklamacjami itd). Faktycznie, idealne firmy... To ja juz wole jednak znalezc taka, ktora policzy pare zl wiecej, ale w zamian mozna od niej oczekiwac jakiegos poziomu. A firmy "B" jesli nie kantuja, to koncza zwykle tak, ze okazuje sie, ze sie przeliczyly i zamiast wykosic konkurencje same wpadly w klopoty finansowe i zwinely sie z rynku. Ja osobiscie predzej uwierze, ze uczciwie potraktuje mnie ktos, kto wzial za to pieniadze, niz ten co nic nie zarobil albo dolozyl. Jakos trudno mi sie przekonac do ludzkiej bezinteresownosci, wiec kto tu jest "romantykiem", sniacym o firmach co z dobrego serca rozdaja towar/uslugi po kosztach? Co do jakosci to skad jakies dziwne porownania towarow uzywanych do fabrycznie nowych? Porownuj uslugi 1:1. Kupujesz uzywany sprzet, to tez mozesz go kupic za rozsadna cene i w dobrym stanie albo za grosze, tylko ze wyjdzie, ze sprzet sie rozsypie po tych 3 miesiacach. Ja mowie o sprzedawaniu tych samych towarow, a ty mieszasz tak naprawde rozne biznesy, bo handel uzywkami to co innego niz sklep, zdawaloby sie to raczej oczywiste...
|
|
Wiem, że twarde są prawa rynku, ale czy moją konkurencje stac robić po kosztach? Pewnie tak. Jak długo? Aż się wyłożą. Trzeba tez mieć szacunek do siebie i robić swoje a nie pracowac za darmo. A chamstwo ha... czyż wprowadzanie klienta w błąd nim nie jest? Informacja powieszona na drzwiach byłej firmy ,, ..... przeniesiono obok'' jak to nazwać? A kiedy klient przychodzi do żekomego nowego punktu i pyta konkretnie o mnie po czym słyszy -,, pani X tu pracuje ale załatwia sprawy na mieście'' Jesli to czytają zainteresowane osoby mam to gdzieś - napewno wiedzą, że to o nich!
|
|
Dran, al z Twoich postów wynika, że sprzedawanie po kosztach to nieuczciwa konkurencja - bynajmniej ja tak to rozumiem czytając Ciebie. Jakość jest wyznacznikiem, jak ktoś coś robi po kosztach to jeżeli upada przy tym jakość i tak nie będzie miał klinetów. Nie sądzę, aby sprzedawanie po kosztach było strategią długotrwałą, raczej na wejście na rynek, lub na czas kryzysu. Nic ponadto. Nie w Łomży, gdzie wszystko jest jednak drogie. Ale czy firma X sprzedając kawę za 3 zł, a nie jak firma Y za 6 zł nieuczciwie konkuruje?? Bez przesady. To że firma Y robi to z marżą 200% to jej sprawa, może jej kawa jest tyle warta?
|
|
Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 16-09-10 10:53 Wiem, że twarde są prawa rynku, ale czy moją konkurencje stac robić po kosztach? Pewnie tak. Jak długo? Aż się wyłożą. Ale.....to delikatnie ujmując - chyba nie powinno Cie zbytnio obchodzić? Co Twoja firma ma do tego?
|
|
Brzeczyszczykiewicz nie nie, mi chodzilo o pokazanie, ze z zanizania cen na dluzsza mete nic dobrego nie wynika (jak twierdzi herde), ale trudno to nazwac nieuczciwa konkurencja, o to mi chodzilo. Czyli w zasadzie sie zgadzamy, jesli ktos odebral moj post, jako twierdzenie, ze sprzedaz po kosztach to nieuczciwa konkurencja, to podkreslam, ze nie mialem tego na mysli. aga666 no to juz jest ewidentnie nieuczciwa konkurencja, jesli jestes w stanie to udowodnic, masz swiadkow, to zrob cos z tym. Jesli ludzie pytaja o Ciebie, a konkurencja twierdzi, ze u nich pracujesz, to oszukuje nie tylko Ciebie, ale rowniez klientow.
|
|
To co napisała aga poniżej mojego cytatu ( ten kawałek z kartką na drzwiach) to raczej hamstwo i chęć odegrania się kogoś na niej. Udowodnić to raczej jako nieuczciwa konkurencja trudno.
|
|
Dlaczego trudno? Jesli ma swiadkow, to udowodni dosc szybko. Kartka wisi, ze firma przeniesiona obok, przeciez latwo udowodnic, ze to nie jest ta sama firma, wiec ewidentne wprowadzenie w blad klienta. Na to, ze twierdza, ze pracuje ona u nich, potrzeba juz swiadkow. Jesli ich ma, to ja bym tego nie uznal za zwykle chamstwo... Po pierwsze to podbieranie klienta, ale przeciez nie tylko. Byc moze klient ma o niej dobre zdanie i tylko ze wzgledu na to podejmuje wspolprace z ta firma. W dodatku, jesli cos sp.....ola, to pojdzie to rowniez na jej konto i w przyszlosci taki klient moze juz nie chciec z nia wspolpracowac. Jesli jej osoba jest gwarancja jakosci dla klienta, to rowniez on zostaje tu oszukany. Dla mnie ewidentny przyklad nieuczciwej konkurencji, bo jesli takie dzialania nia nie sa, to co jest? Wyzej wkleilem definicje, z ktorej wynika, ze nieuczciwa konkurencja to nie tylko lamanie norm prawnych, ale rowniez dobrych obyczajow, pasuje idealnie. Zreszta czy swiadome klamstwo w stosunku do klienta nie jest lamaniem prawa? Pozostaje tylko kwestia udowodnienia.
|
|
Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 16-09-10 10:53 Informacja powieszona na drzwiach byłej firmy ,, ..... przeniesiono obok'' jak to nazwać? Dran, a czy rozumiesz to? Bo ja po tym zdaniu rozumiem że firmy już nie ma. Nawet nie o że została przeniesiona, ale że nie ma jej. "byłej firmy". Więc nie rozumiem dokładnie sytuacji. Skoro firmy nie ma, to nie ma sprawy?
|
|
Nie no, ja rozumiem to tak, ze autorka po prostu przeniosla sie z firma w inne miejsce, do innego lokalu. A konkurencja wynajela lokal "drzwi w drzwi" z jej poprzednim i nakleila na jego drzwiach kartke, ze firma przeniesiona obok. Gdyby juz nie dzialala, to chyba raczej nie mialaby sie o co klocic, bo co by jej zalezalo, a z jej postow wyraznie wynika, ze nadal prowadzi dzialalnosc.
|
|
Temat byl juz zreszta poruszany na forum chyba ;) (jakos tak zapamietalem motyw z kartka) http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=189121&t=188389
|
|
No jeżeli tak rozumiesz to można się z tym po części zgodzić. Tylko ja nie wiem czy świadkowie (czyli ewentualna osoba, która przekazała tę informację do: aga666)będą mieli chęć występowac w sądzie. Uwierz nie jest łatwo dziś o jakichkolwiek świadków. Każdy pilnuje własnego nosa, albo tylko "uprzejmie donosi" anonimowo zresztą...... Bynajmniej ja to zdanie trochę inaczej rozumiem. Dla mnie "była firma" to była firma, a nie przeniesiona gdzieś indziej. No, ale internet czasami zakłóca komunikację i może stąd te nieporozumienia;) Po drugie, szkoda że aga666 nie podaje więcej konkretów, po raz kolejny powtarzam, takie rozmawianie o czymś i jednoczesnie o niczym konkretnym jest tylko i wyłącznie bazowaniem na słowach "być może, a może, chyba, czyżby,". Inaczej - teoretyczna rozmowa o wszystkim. Bez ukierunkowania. Nie mozna sie dokładnie odnieść do faktów. No teraz poza jednym, który podała Aga ( też w sposób bardzo zawiły).
|
|
Autor: Dran (---.internetdsl.tpnet.pl) Data: 16-09-10 12:34 Temat byl juz zreszta poruszany na forum chyba ;) (jakos tak zapamietalem motyw z kartka) http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=189121&t=188389 Popatrzmy: Autor: *E*W*A* (---.lomza.vectranet.pl) Data: 16-04-09 21:01 Kochani może ktoś mi pomoże? Szukam Pracowni Szyldów i Pieczątek z Al. Legionów 30. Jeśli Wiecie gdzie sie przenieśli to proszę napiszcie. W starym miejscu nie ma żadnej infornacji. Autor: MiYu (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 20-04-09 21:56 Na drzwiach od lokalu, w którym dawniej były pieczątki wisiała kartka z informacją o nowym adresie, ale pracownicy (albo właściciel) tego sklepu z płytkami itp (nie pamiętam jak się nazywa) zrobili ładny przekręt i wywiesili kartkę, że pieczątki przeniesiono obok (czyli do nich). Przynajmniej wisiała pare dni temu. To samo zrobili z kserem z dołu. To jest dopiero hamstwo. No Draniu, brawo jest historia z kartką............... Czyli hipotetycznie - to niby aga666 miała pracownię szyldów i pieczątek na Legionów z pieczątkami, i się przeniosła gdzieś indziej, a jakiś sklep obok - konkurencja czepiał kartki, że przeniesiony agi jest obok, tak?
|
|
No tak by to wygladalo. Chyba, ze zbieg okolicznosci ;)
|
|
A co tam teraz jest? Nawet nie wiem dokładnie w którą stronę te numery na Legionów idą. Pieczątek też jakoś nie kojarzę. Nie korzystam z tego rodzaju usług. Trochę dziwne, że aga666 po takim czasie zakłada temat................. no chyba, że to tylko zbieg okoliczności, (czytaj), więcej firm w taki sposób - kartkami - probuje w Łomży zyskać klienta:) Aga666 jak masz świadków to walcz dziewczyno, tak jak powiedział Dran - to może być uznane za przejaw nieuczciwej konkurencji, ale nie musi (potrzebni świadkowie). Z kolei jak napisałaś wcześniej były i inne formy tej nieuczciwości i masz więcej dowodów. Jeżeli tak to walcz. Hamstwo nie powinno być tolerowane, jakkolwiek. Tylko ja zaznaczam raz jeszcze - to, że konkurencja coś sprzedaje po kosztach - to nie jest nieuczciwa konkurencja. I jeżeli to było głównym powodem Twojego przeniesienia się z jakiegoś miejsca w inne, to nie mamy o czym rozmawiać.
|
|
Tak i co myślicie ze nawet jak udowodnia tą kartke to ta zła firma jakies koszta poniesie?? albo moze jakies odszkodowanie Aga dostanie?? buahaha, tylko niech pamieta wspomnieć ze po kosztach robili.... A tak nawiasem to z kad Ona wie jakie były dochody tej drugiej firmy?? Ja ok 4 lata temu kupiłem w bażanterii w białym małe wyborowe i po odliczeniu butelki kosztowało mnie conajmniej 10 gr mniej niz w łomży. Po kosztach browary?? żeby to chłopak napisał to dawno by pociskany przez Was został a jak dziewczyna i bizneswoman w jednym to prosze jacy wszyscy radcy prawni. Pozdr
|
|
herde skad ty te bzdury wymyslasz powiedz? Jestes chyba jedyna osoba tutaj do tej pory, ktorej robi roznice plec piszacych... Dyskutujemy o zjawisku nieuczciwej konkurencji jakbys nie zauwazyl... No ale jak ty pamietasz, ze 4 lata temu kupiles gdzies 10gr taniej browar, to ja juz nie wnikam, widac straszna wage do ceny przykladasz...
|
|
I dajmy spokoj z tym "robieniem po kosztach", bo za darmo to nikt nie pracuje. Firma sprzeda jakis towar z groszowym narzutem, ale jak pozniej klient przyjdzie np. z jakims problemem na serwis itp. to skroja go za dokrecenie jednej srubki tak, ze sobie odbija z nadwyzka i nawet nie bedzie wiedzial ile przeplacil. Tak to w praktyce wyglada zwykle.
|
|
Dorośli ludzie, a jak dzieci, najważniejsze jest to, kto komu bardziej i mocniej łopatką przyłoży w piaskownicy:) Zagadka już była, to może teraz jak wygrać i nikomu nie przeszkadzać, wyjście jest nie jedno :) Wystarczy pomyśleć :)
|
|
Dran napisał(a): > I dajmy spokoj z tym "robieniem po kosztach", bo za darmo to > nikt nie pracuje. Firma sprzeda jakis towar z groszowym > narzutem, ale jak pozniej klient przyjdzie np. z jakims > problemem na serwis itp. to skroja go za dokrecenie jednej > srubki tak, ze sobie odbija z nadwyzka i nawet nie bedzie > wiedzial ile przeplacil. Tak to w praktyce wyglada zwykle. > może i pisze bzury bo temat wątku jest poważny a bzdurami go wypełniacie. Kurde bezlitosna konkurencja, po trupach do celu, no sory ale czy Aga wygrałaś plebiscyt na wyłącznośc zaopatrywania danej grupy? Czemu nikt nie napisał ze to bzdura, że zmnieszenie cen służy konsumentom, spadek jakości?? przesadzacie.. to tak jak Orlen był nieuczciwy bo tak jak Statoil wzbogacił asortyment o hot-dogi które biły rekordy popularności i to jeszcze o polowe taniej? nieuczciwe?? dla tych co myślą że tak nast przykład: czy piekarni ktora ma swoja ziemię, młyn i robi swoją mąkę na pieczywo też należy postawic ten zarzut? Producent i wynalazca Mercedesa zastosował koła w swoim projekcie tak jak w fordzie ukradł pomysł?? Ford powinien walczyc!! szok Jak ktos ma taniej to nie znaczy gorzej, a co to za dowody typu ja zawsze wole te towary ze srodka bo te nizej sa słabe a te wyzej drogie. A ceny zblizone to po mame dzwonisz? 8 lat temu kupiłem pierwszy komputer: 1.6+ athlona. Tańszy był naturalnie chyba o połwe od penium III o podobnych parametrach . Podkręcilem go na 1,8 w biosie i do dzis smiga w drugim pokoju i nie nażekałem na niego nigdy. nieuczciwe bo tansze?? gorsze bo tańsze?? Znajomy otworzył jakis czas temu kwiaciarnie, przychodzi może z 20 klient od powstania działalności i prosi: wieniec z żywego swirka pogrzebowy bla bla bla. Na to on: ok zapraszam za 2 godz bedzie gotowe jak pan sobie życzy. klient opuscil sklep a inny pracownik pyta ise: od kiedy mamy świerki?? kasjer krótko: nie mamy ale zaraz bedziemy mieli jednego, ubierz sie i lec do konkurencji i kup taki jak na zamowieniu. kazdy zadowolony klient w tym okresie jest na wage złota. czy to tez nieuczciwa konkurencja?? Ciekawe czy na drzwiach bylej siedziby Agi była adnotacja albo szyld z adresem nowej siedziby?? pewnia ta ''kartka'' zasłaniała adres nie?? Musisz spróbować zrobić kariere w USA tam czesto wystarczy miec lepszego adwokata a jak Twoja konkurencja tam na miejscu bedzie działac równie nie uczciwie jak pisalas czyli po kosztach to pewnie i adwokata po kosztach wynajmą haha. Tu możesz ich o zasmiecanie zaskarżyc, a i tak w sadzie Cie smiechem zjedza bo kogo tam obchodzi czy tą kartke naprawde ktoś tam powiesil czy wiatr ja przywiał z Suwał lub berlina. A moze oni mieli ja u siebie na drzwiach tylko spadła i ktos przykleił na Twoje?? Kurde masz pojęcie ze ludzie morują sie i całe swe rodziny żeby sie wyzbyć ich z rynku? podpalenia, bomby, wstawki mediach itp to sa m.in. parametry nieuczciwej konkurencji. Chyba mi nie powiesz ze jak prowadzilas dzialalnosc obok konkurencyjnej nikomu nie mowiłas mylnych faktow na temat produktów w lokalu obok? skoro miałaś swoich klientów to czemu upadłośc ogłosiłas?? Ty powaznie myslisz ze to wszystko wina kartki pracy po kosztach ?? a co oni mieli po kosztach to ich sprawa ale najwidoczniej poprostu mieli lepsze dojscia i chec walki. TRZYMACIE JEJ STRONE A WSTAWCIE SIE W DRUGA FIRME. MOZE PO TEJ STRONIE MEDALU TEZ KTOS SPOSTRZEZE JAKIES RACJE?? Inwestycja w klienta, sciaganie jak najwiecej ludzi, niskie ceny, duzy zakres towaru i otwartosc na propozycje. Tak sie prowadzi biznes pomyślcie jakie to co ona pisała jest bez sensu, kawa jest nie profesjonalna, dla dzieci, a mi od samego poczatku wydaje sie że to kit a ta cała Aga to bawi sie w sklep w piaskownicy a nie prawdziwy interes.
|
|
To w końcu powiedź, w czym tkwi problem, bo jeśli tego nie mówisz, to ktoś mocniej bije, a Ty się odwdzięczasz :)
|
|
Cena-jest pojęciem względnym, zacznij od tego, jak sam podchodzisz do własnego interesu, albo go lubisz, albo ma przynosić zysk :)
|
|
problem tkwi w tym iż czuje ze dyskutujemy o dwóch działalnosciach z tej samej gałezi gospodarki, które normalnym biegiem akcji zaczęly walczyć o klientów. Uważam za potwierdzenie prace po kosztach (a jej i tak niebyło bo zapewne Aga nie chce za wszelką cene przyjac do wiadomosci ze firma nowo powstała w tak szybkim tempie posłała ja na bezrobocie. Aga666 napisał(a): >Ha w tym temacie coś mi się przypomniało! Zmowa cenowa, otóż firma, >która stara się mnie wyautować z rynku na początku zjeżdża na maksa z >cen chcąc przyciągnąć klientów do siebie i mija rok kiedy pojawiają się w >firmach tej samej branży z propozycją podniesienia cen. Dlaczego? bo na >dłuższą metę się nie da robić po kosztach No czyli Firma A przychodzi do firmy B i proponuje układ. Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 16-09-10 10:53 >Wiem, że twarde są prawa rynku, ale czy moją konkurencje stac robić po >kosztach? Pewnie tak. Jak długo? Aż się wyłożą. Albo mają lepsze dojścia, kadrę, specjalizują się w tym co robią i czerpia z tego zyski. Jeżeli np przez 20 lat pracowali przy łopacie albo wygrali bądz uzysklai duży wklad finansowy czemu mieli by teraz zaistniec jako kolejna firemka sąsiedzka?? Albo wóz albo przewóz, stawiasz wszystko na jedna kartę i wiesz co mozesz zyskac albo co stracic. Tobie udało sie wystartowac łatwiej, bez podchodów i walki o kazdego klienta. Co Ty myślisz ze jak zostana sami na rynku to znowu ktos wskoczy na ich jak oni na Ciebie?? Jak myślą a na to wyglada to przy zachowaniu w miarę niskich cen i urozmaicaniu oferty poprzez wychodzenie na przeciw oczekiwaniom klientów mogą pozostac na rynku niczym Telekomunikacja w swojej branzy. Ale co ta ja tu gadu gadu a Wy swoje hehe Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 16-09-10 10:53 >Wiem, że twarde są prawa rynku, ale czy moją konkurencje stac robić po >kosztach? Pewnie tak. Jak długo? Aż się wyłożą. >Trzeba tez mieć szacunek do siebie i robić swoje a nie pracowac za >darmo. >A chamstwo ha... czyż wprowadzanie klienta w błąd nim nie jest? ? >Informacja powieszona na drzwiach byłej firmy ,, ..... przeniesiono obok'' >jak to nazwać? A kiedy klient przychodzi do żekomego nowego punktu i >pyta konkretnie o mnie po czym słyszy -,, pani X tu pracuje ale załatwia >sprawy na mieście'' Jesli to czytają zainteresowane osoby mam to gdzieś >- napewno wiedzą, że to o nich! No to jak masz gdzies i tak bardzo Cie to boli to powiedz i zakonczymy te domysły na temat branzy pieczatek, pieczarek, pieniedzy i pie******** ;D Jak narazie zaczełas watek i ten post jest jedynym z sensem wg mojej opini. BUT WHY?? WHAT IS UR SECRET?? powiem Ci czy jest, rozmowe z klientami mogłas wymyslic Ty, klient albo oni, powiedz co Ty mówiłaś ludziom jak sie oni o sąsiadów pytali. Nikt nie jest świety, a Ty po co lokal zmieniałas?? A moze nie zmieniałas..?? Może zakonczyłas przygode juz tam i teraz wmawiasz sobie ze to było nielegalne?? mimo ze zaczeli niedawno dali ci wycisk jak starzy wyjadacze tak?? Autor: Figa (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 17-09-10 01:58 >To w końcu powiedź, w czym tkwi problem, bo jeśli tego nie mówisz, to >ktoś mocniej bije, a Ty się odwdzięczasz :) Figa dlaczego mam wrazenie ze dzielisz ciało z Agą666? hehe juz wiem macie te same (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
|
|
herde, wszystko ok. Masz rację, ale nie doczytałeś tego co napisała aga666 do wypowiedzi Drania Autor: Dran (---.elomza.pl) Data: 14-09-10 17:21 Czynami nieuczciwej konkurencji są na przykład: wprowadzające w błąd oznaczenie przedsiębiorstwa, fałszywe lub oszukańcze oznaczenie pochodzenia geograficznego, bądź wprowadzające w błąd oznaczenie, towarów albo usług, naśladownictwo produktów, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, naruszenie tajemnicy przedsiębiorstwa, nakłanianie do rozwiązania lub niewykonania umowy, pomawianie lub nieuczciwe zachwalanie, utrudnianie dostępu do rynku, na przykład poprzez stosowanie cen dumpingowych przekupstwo osoby pełniącej funkcję publiczną, nieuczciwa lub zakazana reklama, organizowanie systemu sprzedaży lawinowej oraz prowadzenie lub organizowanie działalności w systemie konsorcyjnym. Autor: aga666 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 15-09-10 12:37 Kilka punktów z listy Drana jak ulał pasuje do mojej sytuacji. ------------------------- Jeżeli oprócz tego czego się wszyscy uczepili, tzn. tych nieszczęsnych kosztów, istnieją inne zachowania tej firmy, na które aga666 ma dowody, to czemu herde odmawiasz jej prawa do uczciwej obrony przed takimi zachowaniami ze strony konkurecji? Wiemy tylko tyle ile napisała, a nie napisała prawie nic poza naszymi domsłami. Ona wie jak jest naprawdę. Nie my.
|
|
na czym ten swiat stoi, na klamstwie i zludzeniach hihi
|
|
herde a Ty jestes z tej konkurencji, ze ich tak zaciekle bronisz? Pomijasz polowe tego co napisalem i emocjonujesz sie, podajac jakies dziwne przyklady... Athlon zamiast Pentium... Akurat specyficzny przypadek, gdzie na rynku jest tylko dwoch konkurentow, nie sadzisz? W dodatku Athlony byly troche gorsze, ale przy takiej roznicy cen nie mialo juz to znaczenia. A ja mowie o zupelnie innych sytuacjach. Mowie o tym, ze jak np. wiem ze taki Athlon kosztuje w hurcie 300zl, to jak ktos mi go sprzedaje za 300,01zl to wole isc i doplacic pare zl wiecej, ale jak do tej pory nie latam po serwisach i do konkurencji z placzem, jak mnie oszukali i po pomoc, a wielu ludzi, ktorzy sie tylko cena kieruja owszem. Nie ma nic za darmo, wiec ja sie wole zastanowic gdzie jest haczyk. A jest zwykle taki, ze albo gwarancje skroca albo w ogole sie wykreca w razie problemu, itp itd. I tak, wole cos kupic lepszej marki, niz najtanszy badziew. Zatrudnianie fachowcow z branzy... Ciekawe za co, jak sie zarabia po groszu na sztuce towaru? I ci fachowcy zapewne zasuwaja jak osly za najnizsza krajowa i nawet nie pomysla o innej pracy... Mam wrazenie, ze sam sobie zaprzeczasz, z wypowiedzi na wypowiedz... Najpierw sie martwiles o ludzi pracujacych, jak to im z kieszeni oszusci pieniadze wyciagaja, pozniej wychwalasz sprzedawanie po kosztach (a wiec i placenie ludziom na podobnej zasadzie, bo cudow nie ma). Najpierw mnie pytasz, czy wolalbym markowy sprzet, czy chinski badziew, pozniej dajesz przyklady jak to tansze jest lepsze... Twierdzisz, ze taka firma doklada z wlasnych zasobow finansowych? To wytlumacz mi, w jakim niby celu otworzyli firme? Zeby wydawac ta fortune uzbierana przez 20 lat przy lopacie? Po prostu tna klientow bezlitosnie na innych uslugach i tyle. Daj spokoj z bajkami o lepszych dojsciach, super ekipie z 10x wyzsza wydajnoscia itd. Jak ktos sie orientuje troche w danej branzy, to doskonale wie jak jest. Zreszta, widze ze Tobie etyka jest obca i wyznajesz zasade "po trupach do celu". No coz, kazdy robi jak uwaza. Ja tam jestem przekonany o jednym. Jesli ktos postepuje w ten sposob wobec konkurencji, to tak samo nie bedzie uczciwy w obec klientow i gdzies to wyjdzie predzej czy pozniej. Zasady to nie jest cos, co sie stosuje wybiorczo albo sie je ma albo nie. Wiec ja swiadomie takich ludzi omijam, nie lubie sobie szarpac nerwow. Nie mowie, ze taka firma upadnie, byc moze nawet przetrwa i bedzie miala sie swietnie, ale wole miec wybor, dlatego ciesze sie, ze na szczescie nie kazdy podchodzi do biznesu tak samo i nie przeszkadza mi, ze za dobrze wykonana robote ktos sobie liczy wyzsza stawke, wrecz chetnie mu ja zaplace.
|
|
Jedno jest pewne hamstwo trzeba tępić i napiętnować. Aga666 - dawaj nazwę firmy. Dość gadania o niczym - trzeba o konkretach:)
|
|
aga biega z rozwianym wlosem hihi
|
|
Autor: Dran (---.elomza.pl) Data: 17-09-10 09:40 >Zreszta, widze ze Tobie etyka jest obca i wyznajesz zasade "po trupach do >celu". No coz, kazdy robi jak uwaza. to powiedz mi jak wyobrazasz sobie etykę w tym przypadku?? Ludzie powinni odsyłac klientów do konkurencji bo podobno słabiej presperuje??? Albo jeżeli ktos od lat marzy o małym biznesie to powinien sobie darować bo mogłoby to zaszkodzić innym w tej branży? Bez zwrócenia na siebie uwagi nabywców np. promocjami, ludzie z osiedla czy okolicznych ulic nawet po trzech latach niedokońca będa wiedzieli co Ty tam sprzedajesz i czy w ogóle jeszcze żyjesz. Skończyły się czasy jak wielkie halo robiło pojawienie się sklepu komputerowego czy solarium. Teraz wszystkiego jest opór, wszystkiego. Jeszcze gdzie jak gdzie ale w mieście jak Łomża, mimo, iż jest nas tu troche, na prawdziwe zarobki mogą liczyc niemal, że tylko nowe dg wzdłuz dwoch może 4 ulic. Na nich się wszystko kreci, a reszta presperuje tylko dzięki temu ze mają starych odbiorców, którzy korzystają z okazji że maja bliżej czy taniej. Teraz napiszecie że ta ''reszta'' też musiała jakoś zacząc, ale kazdy kto się trochę zna wie, że niema co porównywać starych czasów do terażniejszych. Wiec żeby zaistnieć i niedać sie wypchnac na margines bankructwa juz zaraz po starcie trzeba nie tylko miec marzenia, pomysł i siłę walki. Trzeba mieć również zimną krew i umieć reagowac na każdy problem z głową. Chyba najbardziej etycznym rozwiazaniem było by handlowanie klientami miedzy społkami... Bo jak inaczej zyskac klienta ?? Trzeba otworzyc biznes i stać pod porodówka i spisywać umowy na wyłaczność po osiągnieciu konkretnego wieku przez nowonarodzonych?? Może nie jest to dla Ciebie etyczne, ale ja nie zamierzam przepracować całego życia pracując dla ludzi, dla których licza sie tylko ich ''widzimisie'' i najbardziej oddanych pracowników potrafia pozbawic przyszłości z dnia na dzień. Ja myślę że skoro mogę robić dla kogoś za 3 a zarabiam za 0,5 to mogę też spróbowac robić to samo dla siebie bez poczucia wzgardzenia i pomiatania. Czy dla tego ze jest juz firma X to ja nie mogę być firmą X2??
|
|
Jeju ale się narobiło. Poruszyłam ten temat bo byłam ciekawa opini Łomżyniaków i nie zawiodłam się jest co po czytać. Z nieuczciwością można spotkac się na każdym kroku. Ciesze się, że są jeszcze ludzie dla których są inne wartości niż tylko pogoń za mamoną. Ktoś zapytał dlaczego zmieniłam lokal? Firma istniała 20 lat w tym punkcie z czego ja prowadziłam ją 8 lat. Właściciel postanowił przeprowadzić remont i zaproponował mi cztery razy wyższy czynsz. Fakt, że miał problem z wynajęciem lokalu przez rok. Dostałam nawet po tym czasie propozycję powrotu na stare śmieci za rozsądną cenę. Temat miał być ogólny bez wskazywania branży czy nazwy firmy. Nie szukam zemsty a już na pewno nie w ten sposób. Dla mnie jest ważne, że stali klijenci nadal do mnie wracają, zadają sobie trud i są zadowoleni. Długo trzeba pracowac na to aby nadal istnieć na rynku. Miałam nie złą jazdę to fakt, poznałam metody o jakich mi sie nie śniło, jakich nie ośmieliła bym się użyć.
|
|
herde- gratuluję pomysłu na własną firmę śmiało łatwiej Ci będzie zrozumieć.
|
|
aga666!!!!!! Więc bez podawania nazwy firmy, opowiedz nam o tych metodach. Będzie to przestrogą dla innych, a firma o której myślsz będzie wiedziała, że o nią chodzi i niech spali się ze wstydu - sama przed sobą. Ja czekam Ciekawe jakich metod mogą dopuszczac się łomżyńscy biznesmeni.
|
|
herde, ty naprawde nie odrozniasz etyki od jej braku, czy palisz glupa? Jak sobie etyke wyobrazam w tym przypadku? Bardzo prosto... Masz firme to sie nia zajmuj. Po co jakies karteczki wprowadzajace w blad, ze niby to my jestesmy ta firma, ktora byla obok? Jak klient zapyta to uczciwie powiedziec, ze konkurencja sie przeniosla w inne miejsce i tyle. Jak ktos zapyta, czy ta pani u nich pracuje, to uczciwie powiedziec, ze nie... To ci sie naprawde w glowie nie miesci? Skoro twierdzisz, ze taka firma jest tansza, bo ma super dojscia i super pracownikow, to powiedz mi, sa za ciency w uszach, zeby sobie radzic inaczej? Nidy nie chcialbym wspolpracowac z firma, ktora mnie bezczelnie oszukuje. A najwyrazniej jest tak jak powiedzialem. Jak ktos jest nieuczciwy wobec konkurencji, to bedzie i wobec klienta. Ale przeciez to taka wspaniala firma, bo sprzedaje po kosztach... Cud na rynku...
|
|
Dran -czytając to chyba zaczynam popierac Twoją tezę, mianowicie....... ------------------------------------------------------------------ Autor: Dran (---.elomza.pl) Data: 17-09-10 09:40 herde a Ty jestes z tej konkurencji, ze ich tak zaciekle bronisz? Pomijasz polowe tego co napisalem i emocjonujesz sie, podajac jakies dziwne przyklady... Athlon zamiast Pentium... Akurat specyficzny przypadek, gdzie na rynku jest tylko dwoch konkurentow, nie sadzisz? W dodatku Athlony byly troche gorsze, ale przy takiej roznicy cen nie mialo juz to znaczenia. A ja mowie o zupelnie innych sytuacjach. -------------------------------------------------------------- ((....Tylko czemu herde mówi o komputerach a nie o pieczątkach? może przerzucił się na komputery?:) ))
|
|
nie rozumiesz ?? hmm .... 1. TEGO PEWNIE TEŻ NIE ZROZUMIESZ : A Z KAD WIESZ ZE CHODZI O PIECZATKI?? JAK NARAZIE TO SIE NIEPOTWIERDZIŁO A NAWET JESLI O NIE CHODZI TO WRÓĆ DO MIEJSCA W KTÓRYM PODAŁEM TEN PRZYKŁAD I CZYTAJ AZ ZROZUMIESZ ALBO POPROŚ KOGOŚ Z DOROSŁYCH BY CI WYTŁUMACZYŁ NA CZYM POLEGA RÓZNICA POMIĘDZY ''NIEUCZCIWĄ KONKURENCJĄ'' A ''PIECZĄTKAMI'' 2. CHCESZ BYĆ ALFA I OMEGĄ I ZABŁYSNĄĆ A NIEPOTRAFISZ ZROZUMIEC PROSTEGO PRZYKLADU NA TO ŻE TANIE RZECZY RÓWNIEŻ MOGA BYĆ DOBREJ JAKOŚCI I NIE ZAWSZE TRZEBA ROBIC ZA DARMO (ZŁOTE SŁOWO WATKU: ''PO KOSZTACH'') ZEBY SPRZEDAWAC OKAZYJNIE DLA KLIENTA, MARKA TEZ KOSZTUJE A CZESTO W CALE JEJ NIE POTRZEBUJEMY 3. Dran -czytając to chyba zaczynam popierac Twoją tezę, mianowicie....... WCHODZI BEZ MYDŁA 4. herde a Ty jestes z tej konkurencji, ze ich tak zaciekle bronisz? DRAN JUŻ CHCIAŁEM NAPISAĆ ZE CHOCIAŻ TY MASZ TROCHE W GŁOWIE POUKLADANE ALE TO MNIE ROZWIAŁO PO KĄTACH.. NIC CI WIECEJ DO GŁOWY NIE PRZYCHODZI DLACZEGO ICH BRONIE?? KOPIESZ LEŻACEGO KTÓRY MA ZWIĄZANE USTA BO JAKAS LALA O KTÓREJ TAK NAPRAWDE NIC NIE WIESZ POWIEDZIAŁA CI ZE JEJ KARTKE NA DRZWIACH POWIESIŁ. jAKIE TO WIELCE ETYCZNE........... 5. A TU HIT WATKU!! NICKU AUTORA NIEPOTRAFIĘ WYMÓWIC Brzęczy-i-szczy-kiewicz Jedno jest pewne hamstwo trzeba tępić i napiętnować. Aga666 - dawaj nazwę firmy. Dość gadania o niczym - trzeba o konkretach:) DZIWI CIĘ TO CO NAPISAŁEM??NIEWIESZ CZEMU SIĘ CZEPIAM?? BO MYŚLĘ ŻE WARTO WZIASC DO SIEBIE TWOJE SŁOWA O CHAMSTWIE. JAK MYŚLISZ CO JEST BARDZIEJ CHAMSKIE?? KARTKA NA DRZWIACH CZY ZNISZCZENIE KOMUS KARIERY I REPUTACJI?? CHĘC NAKARMIENIA RODZINY CZY PRÓBA ZAISTNIENIA?? SKĄD MOŻESZ WIEDZIEC CZYM KIEROWALI SIĘ CI LUDZIE Z KONKURENCJI?? MOŻE MAJA CHORE DZIECKO?? ALBO DŁUGI NA HIPOTEKE DOMU PO MATCE?? CO JEST BARDZIEJ CHAMSKIE PISANIE NA KOGOS BEZ ZADNEGO POTWIERDZENIA INFORMACJI CZY PISANIE CHAMSTWO PRZEZ SAMO ''H''??
|
|
herde napisalem tak, bo strasznie sie emocjonujesz w tym temacie :) A wczesniej sam wrzucales kawalki w stylu, ze popieramy ja bo to dziewczyna... ten sam poziom, wybacz ;) Moze i sie nie potwierdzilo, ale sytuacja dziwnie podobna, a skoro wczesniej ktos inny o tym pisal, to moze i prawda... Po co ktos mialby wymyslac jakies kartki na drzwiach, gdyby to nie byla prawda? Nie chce mi sie wierzyc... Tanie rzeczy czasem moga byc dobre, natomiast jako zasady bym tego nie przyjal, predzej jako wyjatek. Tu chodzi jednak nawet nie tyle o tanie, tylko o rzeczywiste przedawanie w cenie hurtowa + 1 grosz, a sa firmy, ktore tak robia... Wierzysz, ze sa w stanie sie utrzymac przy takich "marzach"? Bo ja twierdze, ze zwyczajnie odbijaja sobie gdzie indziej, a te gdzie indziej. Co innego jest czasowa promocja na wybrane produkty, a co innego stala sprzedaz w takich cenach. Jak napisalem, ja wole zwykle doplacic pare zl, ale to jest moj osobisty wybor, nikogo nie zmuszam, zeby robil tak samo, ja sie do tej pory nie zawiodlem jednak. Wcale by mnie nie cieszylo, gdyby wszystkie firmy na rynku szly tylko na wojne cenowa, jakis wybor musi byc. Znam firmy, ktore dzialaja na takiej zasadzie i jak do tej pory zauwazam, ze laczy je jedno... Oszczedzanie na kliencie, poprzez obnizony poziom uslug glownie. Jak sie ma tak niskie marze na towarze, to trzeba go "przewalac" o wiele wiecej, a to kosztuje. Kosztuje czas, kosztuje dodatkowych ludzi do pracy, zwiekszona ilosc reklamacji do obsluzenia itd. I na tym sie wlasnie oszczedza. Brak czasu na serwis? No to olewamy serwis, co mi z tego, ze klient wiecej nie przyjdzie, przyjdzie 5 nowych, bo tanio... Albo powiemy, ze nie da sie naprawic i sprzedamy nowe. Albo producent da 3 lata gwarancji, ale my damy klientowi 2, moze uda sie dodatkowo zarobic... Kolejna metoda to niska marza na towarze, ale krojenie grubo za dodatkowe uslugi itd. Swietna kadra? No znam taka kadre, co poodchodzila z tego typu firm, bo dosc juz mieli tych super warunkow i super zarobkow. Tak to z grubsza dziala w wielu przypadkach, dlatego ja takich firm unikam, ale kto co lubi. To jest ich sposob na biznes i znajduja klientow, ktorym to pasuje. Ale nie wszystkim musi, czy to jest taki wielki problem? A wracajac do ewidentnie nieuczciwych dzialan to sorry, nie jedzmy na ckliwych nutach, typu a moze chore dziecko... A moze konkurencja tez ma chore dziecko, a oni odbieraja komus chleb nieuczciwie wprowadzajac klientow w blad? Kretactwo to kretactwo, ja wole isc do kogos, o kim wiem ze mnie nie oszuka, nawet jesli sie na czyms nie znam. Dokreci srubke, a powie ze wymienil pol urzadzenia i zawola 500zl... Jak mozna ufac komus, kto na codzien robi ludzi w jajo i nie widzi w tym problemu? Dlaczego dla mnie mialby zrobic wyjatek? Dla mnie takie watpliwosci to wystarczajacy powod, zeby kupowac gdzie indziej.
|
|
Po pierwsze zaciął Ci się caps lock. Napraw to, na forach się nie "krzyczy" Po drugie: zacznę od końca pkt 5. napisane z uśmiechem, znaczy żartem b- boisz się agi666? Po trzecie: pkt 3 - dochodzę do takich samych wniosków jak Dran czytając Ciebie, pomimo, że do kilku Twoich zdań się przychylam i zgadzam się z nimi. Po czwarte: pkt 1 i 2 to do kogo? O pieczątkach mówiła aga666 jakbyś nie raczył zauważyć. I nieuczciwa konkurencja dotyczyła jej sklepu z pieczątkami. Po piąte: od początku twierdzę, że takie gadanie o nieuczciwej konkurencji w sposób jaki wybrała aga666, tj. bez żadnych konkretów jest tylko teorią, i w teorii tej nawet nie ma możliwości dojścia do porozumienia (jak widzisz, nie ma jednej pełnej definicji tego zjawiska) - dla mnie temat został wyczerpany. Po szóste: od samego początku wyrażam pogląd, że sprzedawanie po kosztach przez inną firmę jest jej sprawą i jeżeli o to głównie aga666 zarzucała konkurencji - to nie ma o czym w ogóle rozmawiać. Jak jednak widzisz, aga666 stwierdziła, że ma inne dowody na nieuczciwe zachowania których nam zdradzić nie chce, więc nie przekreślaj dziewczyny i jej prawa do obrony przed zjawiskiem "nieuczciwej konkurencji. po siódme: czytaj uważnie i nie unoś się, to tylko dyskusja na forum, gdzie możliwe są zgrzyty poprzez niewłaściwe zrozumienie się dyskutantów - w przeciwieństwie do rozmowy oko w oko - internet może zakłócać komunikację - powinieneś o tym wiedzieć;))) no to na teraz tyle. Fajny temat. Tylko, że podany przez agę666 jeden, no może dwa przykłady nieuczciwej wobec niej konkurencji, powoduje szybkie wyczerpanie się tematu. Podejrzewam, że temat miał na celu wywołanie dyskusji w obszarze właśnie podawania przykładów. Ja nie konkuruję, nie jestem przedsiębiorcą, spotykam się z hamstwem owszem ( zresztą pewnie jak wszyscy) ale raczej jako konsument - o nieuczciwej konkurencji mogę tylko teoretycznie. Jednak Ty herde, z pewnością jesteś bardziej doświadczony, tak czuję, że działasz na rynku, więc może coś od siebie dołożysz, a nie tylko wieszasz psy na założycielce tematu. Pozdrawiam dyskutantów.
|
|
KTOŚ KTO NIE MA I NIE MIAŁ NIGDY WŁASNEJ FIRMY NIC NIE WIE O NIEUCZCIWEJ KONKURENCJI NO MOZE MENAGEROWIE W DUZYCH FIRMACH
|
|
Dlatego chętnie poczytamy głosy tych co mają. A Ci co nie mają - podzielą się swoimi poglądami na powyższe;) Interesująca perspektywa, alibaba2010 - zaczynaj;)
|
|
nieuczciwa konkurencja - to temat rzeka. na pewno możemy mówić o tym problemie jesli jedna firma działa legalnie , płaci podatki , zusy a druga działa w szarej strefie, np budowlanka , ile jest takich pseudo złotych rączek co zrobią za półdarmo bo mogą sobie na to pozwolić- ponieważ nie mają takich zobowiązan wobec państwa jak firmy działajace legalnie to tak na początek
|
|
No proszę, my tu gadu gadu, a "internet mówi", że sprzedaż towaru po obniżonych cenach MOŻE być jednak czynem nieuczciwej konkurencji. I co teraz? Przykład Przedsiębiorca ma dwa sklepy ogólnospożywcze w pobliskich miejscowościach. W jednej musi się liczyć z konkurencją innego sklepu, ale w drugiej miejscowości nie ma takiego ograniczenia. Dlatego w jednym sklepie sprzedaje część asortymentu poniżej kosztów nabycia, natomiast w drugim sklepie – tam, gdzie nie ma konkurencji, ceny są znacznie wyższe. Z art. 15 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji wynika, że nie zawsze sprzedaż poniżej kosztów wytworzenia lub odsprzedaż poniżej kosztów zakupu będzie sprzeczna z prawem. Potwierdza to m.in. pismo Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z 4 lutego 2003 r. (opublikowane w Dzienniku Urzędowym UOKiK z 2003 r. nr 1, poz. 240, dostępne w Internecie). Wynika z niego, że chodzi jedynie o działania, które nie wynikają z istoty konkurencji, lecz są podejmowane w celu utrudnienia dostępu do rynku i za pomocą środków, które nie znajdują usprawiedliwienia w mechanizmie wolnej konkurencji. Nie będzie więc naruszeniem ustawy sprzedaż towaru poniżej kosztów, jeśli jest gospodarczo konieczna, a jednocześnie nie ma na celu eliminacji konkurencyjnych sklepów, np. z powodu długiego zalegania towaru w magazynach, końcówek serii, wyprzedaży artykułów okolicznościowych (bożonarodzeniowych, walentynkowych, wielkanocnych, komunijnych). Za nieuczciwe, a w konsekwencji zakazane, może być natomiast uznane stałe sprzedawanie ze stratą (a nie tylko okazjonalne), różnicowanie cen w zależności od obecności konkurencji itp. Uwaga! Sprzedaż towarów po cenie ich wytworzenia lub odsprzedaż po cenie ich nabycia nie jest nigdy – w obiektach do 400 mkw. powierzchni sprzedaży – nieuczciwą konkurencją. Wyjątkiem są sklepy o powierzchni sprzedaży wyższej niż 400 mkw. Te muszą stosować choćby minimalną marżę. Co grozi tym, którzy łamią przepisy? Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów może przeprowadzić wobec nich postępowanie o naruszenie zbiorowych interesów konsumentów. Może też nałożyć na opornych kary finansowe. Górny limit kary to nawet 10 proc. przychodu. Kara zależy więc od obrotu firmy, a nie jej rentowności. Kiedy trzeba obniżyć cenę Artykuł 11 ustawy o cenach przewiduje, w jakich sytuacjach producenci i sprzedawcy towaru muszą obniżyć jego cenę. Ma to miejsce wtedy, gdy jest on uszkodzony albo ma takie wady, jak: zmniejszenie ilości, masy lub objętości. Brak obniżki ceny w takich wypadkach może być usprawiedliwiony, gdy przy dołożeniu staranności nie można było wiedzieć o wadzie towaru. Cenę trzeba obniżyć w takim stopniu, w jakim odpowiada to wadom lub uszkodzeniom. Ponadto trzeba uwidocznić przyczynę obniżki ceny lub poinformować o niej konsumenta w miejscu oferowania towaru (czyli w praktyce najczęściej w informacji zawieszonej przy półce sklepowej). Chodzi o to, aby towar o niższej jakości nie był sprzedawany jako pełnowartościowy i aby odbiorca, który kupuje gorszy towar, płacił mniej, mając informację o wadach. Sprawdzać obniżki może podczas kontroli Inspekcja Handlowa, a u producentów – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S). Gdy inspektorzy stwierdzą wady lub uszkodzenia i jednocześnie brak obniżki ceny, to określają rodzaj i stopień nieprawidłowości (w drodze decyzji administracyjnej). Gdy decyzja stanie się ostateczna (tzn. sklep się od niej nie odwoła), to Inspekcja Handlowa musi wystąpić do naczelnika urzędu skarbowego o wszczęcie postępowania o wydanie decyzji o określeniu nienależnej kwoty i kwoty dodatkowej (150 proc. kwoty nienależnej). Koszty ewentualnych badań ponosi sklepikarz. Konsekwencje grożą też przedsiębiorcy, u którego podczas kontroli wykryje się, że nie zwraca należnych kwot klientom. Wtedy – niezależnie od obowiązku zwrotu nadpłaty klientowi – trzeba też będzie zapłacić kwotę dodatkową na rzecz budżetu państwa (150 proc. kwoty należnej klientowi). Gdy klient nie jest znany, to obie kwoty trafią do budżetu państwa. Decyzje w tych sprawach wydaje naczelnik właściwego urzędu skarbowego. Także w razie kontroli skarbówki organ kontroli skarbowej może wydać decyzję określającą karne opłaty od sprzedającego, gdy podczas swoich czynności wykryje nieprawidłowości. Przepisy o obniżce ceny nie mają w ogóle zastosowania do towarów, które nie spełniają kryteriów jakościowych w takim stopniu, że w ogóle nie powinno się nimi handlować. Tak wynika m.in. z wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 1 sierpnia 2005 r. (VI SA/Wa 2277/ 04). http://www.rp.pl/artykul/83985,156216_Sprzedaz_towaru_po_obnizonej_cenie_moze_byc_nieuczciwa_konkurencja.html No i proszę o komentarze.
|
|
No tak, jesli mowa o sprzedazy ponizej kosztow. Wiadomo, ze tylko pozornie jest to w interesie konsumenta, bo kiedy juz firma wyeliminuje konkurencje, to ceny momentalnie wzrosna. Jak widac zostalo tu rozroznione sprzedawanie po kosztach i ponizej.
|
|
Dran dał jasną i zwięzłą odpowiedź tak właśnie sie dzieje. Nieuczciwa konkurecja nie tylko psuje nerwy firmom tej samej branży ale nabija w butelkę konsumenta. Za co ich lubić? Dobry wyrób zawsze się obroni nawet jeśli jest kilka zł. droższy. Wiem to po sobie. Nie zeszłam do poziomu cen konkurencji bo mnie na to nie stać. I powtórzę jeszcze raz nie można pracowac za fri.
|
|
....a inne formy nieuczciwej konkurencji? jakie?
|
|
Te o których mówiła aga666 - podpinam pod to, nie wiem czy o to jej chodziło: 2.1 Oznaczenie przedsiębiorstwa wprowadzające w błąd Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie przedsiębiorstwa, które może wprowadzić w błąd klientów co do jego tożsamości, na przykład używanie firmy lub skrótu firmy innego przedsiębiorstwa. ( kartka na drzwiach informująca że lokal przeniesiony obok)????? 2.6 Rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji Czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd informacji o swoim lub innym przedsiębiorstwie lub przedsiębiorcy, jeżeli ma na celu przysporzenie korzyści lub wyrządzenie szkody. ( że "pani x" pacuje tu, ale chwilowo jej nie ma)??? http://www.paiz.gov.pl/prawo/nieuczciwa_konkurencja aga666 o to chodziło? Jeżeli tak to mamy kolejne dwie formy do dyskusji na temat NK.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |