Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wyjazd do USA |
Dostałam ostatnio propozycję odwiedzenia starych znajomych. Problem polega na tym, że oni sa w USA a ja nie jestem pewna co trzeba pozałatwiać. Tak szczerze to jestem dopiero w fazie wykrzywiania się do aparatu u fotografa, żeby zrobić zdjęcie paszportowe. Proszę o informacje. Być może okażą mi się bardzo przydatne.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wyjazd do USA |
Dać na mszę w intencji uzyskania wizy. karturo
|
|
1. Paszport 2. http://polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas.html 3. Bilet 4. Ładny usmiech do Pana/Pani na lotnisku docelowym Powodzenia
|
|
Nawet jak sie chce wyjechać na dwa tygodnie trzeba wizę mieć ?
|
|
Trzeba :D
|
|
a tzw "zaproszenie" ? co to takiego do diaska ?
|
|
postaraj się wykrzywić do tego aparatu w miarę zachęcająco. Może się okaże, że nie będziesz musiała jechać do USA. Wylansuję Cię jakiś łomżyński fotograf. A jak nie, to fajną fotkę będziesz miała w paszporcie, co może wpłynąc na otrzymanie wizy w konsulacie. Generalnie, odradzam USA. Nie dasz sobie rady. W swoim kraju, nie potrafisz znależć miejsca, z którego można czerpać wiążące informację na temat:paszportu,wizy innych informacji związanych z wyjazdem. Ja rozumiem, że cenisz sobie te forum.Ale nie przesadzaj.
|
|
|
Dziekuje panie "stefanek1" za informację. Nie musze dawać sobie rady za granicą, tu doskonale mi się powodzi. Jadę odwiedzić znajomych a innych znajomych (tym razem z forum) prosze o podpowiedzi. To dla mnie naturalne, a dla ciebie ?
|
|
caly konsulat to jedna wielka bujda.... losowanie! ja akurat mialam szczescie :D i dostalam na 10 lat
|
|
należysz do zwolenników szeptanek.Jedna pani,drugiej pani etc. Ja, nie.
|
|
Po jakiego grzyba tam jechać , szkoda kasy. Jest tyle ładniejszych miejsc na świecie , a znajomi do Ciebie przyjadą.
|
|
Witaj annamira :) Kiedy już zrobisz sobie zdjęcia, złożysz wniosek o paszport, gdy już go otrzymasz, to: 1. Ustalasz termin spotkania z konsulem w Ambasadzie Amerykańskiej w Warszawie. Termin spotkania z konsulem można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 - 20:00 dzwoniąc pod numer: 0 701 77 44 00 - z telefonów stacjonarnych w Polsce (4,88 PLN za minutę) *740 94 00 - z telefonów komórkowych w Polsce (4,88 PLN za minutę) (48 22) 523 2000 - w Polsce i z zagranicy $7,11USD (22 PLN) za siedem minut płatne kartą Visa lub MasterCard Zanim Państwo zadzwonią, należy przygotować paszport. 2. Gdy już się umówisz na konkretny termin wizyty z konsulem: Rozmowy są wyznaczane co pół godziny. Prosimy nie zgłaszać się wcześniej. Oczekiwanie na rozmowę z konsulem trwa zazwyczaj około godziny, a w sezonie wzmożonego zainteresowania wizami, wiosną i latem, nawet dłużej. Poza tym, na rozmowę z konsulem trzeba przynieść: Ważny paszport Wnioski wizowe Dowód wniesienia opłaty Fotografię Formularz DHL Posiadane ważne wizy amerykańskie Inne dokumenty 3. Cała 'procedura' jest dokładnie opisana na: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_how_to_apply.html#dokumenty Pozdrawiam :)
|
|
jakbym miala czekać że się zbiorą wszyscy razem i przyjadą to .... zresztą mam ochotę uciec.... na jakis czas... no dobra, dwa tygodnie to nie jest okres na tyle długi, żeby się tu w Polsce coś beze mnie miało zawalić chociaż podejrzewam, że szef będzie tęsknił...
|
|
Cytat: Skoro dobrze ci sie powodzi to zabierz ze soba do ambasady swoj PIT pokaz im swoje dochody i dostaniesz wize biznesowa - akurat na 2 tygodnie
|
|
AŻ TAK MI SIĘ NIE POWODZI mowilam, że mnie STAC a nie, że widać w dokumentach że mnie STAC :))
|
|
:-) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
W ambasadzie czeka ciebie rozmowa z pracownikiem, który ma zadanie stwierdzić, czy faktycznie twój wyjazd będzie turystyczny. Z reguły mają już wniosek wizowy wstępnie przeanalizowany i wiedzą o co chcą zapytać. Innymi słowy musisz wicekonsulowi bardzo szybko udowodnić twoje związki z Polska, gwarantujące, że wrócisz. Ważne jest czy masz tu rodzinę, męża, dzieci, dom, mieszkanie, stałe dochody ew. studiujesz. Warto mieć zaświadczenie o oszczędnościach, funduszach, akcjach itp. To ty masz udowodnić, że jest ci OK i nie jedziesz tam pracować. Mogą zapytać, kto płaci za pobyt, czy masz pieniądze na wydatki w USA, co chcesz tam robić, co zobacyć, co robią znajomi do których jedziesz, czemu nie masz zaproszenia, kto kupi bilet itp. W zasadzie trzeba być na luzie, mówić prawdę i pamiętać, że wszystkie pytania są jedynie po to aby ustalić twoją wiarygodność i chęć powrotu do pracy. Stwierdzenia, że: - o urlopie rozmawiałam z pracodawcą i mogę wziąć max. 4 tygodnie - będę mieszkać u znajomych na ich koszt - za bilet płacę sama, oni fundują mi pobyt - mamy wspólnie wybrać się n:a a) Florydę, b) na wycięczkę wschód-zachód przez całe Stany, trwa 2 tygodnie, ja płacę za siebie, c) obejżeć muzeum figur woskowych w NY d) do Atlantic City bo ja nigdy w kasynie nie byłam, e) nad Niagarę - muszę jeszcze załatwić sobie wizę kanadyjską, bo ponoć warto zobaczyć wodospad z drugiej strony (WARTO) - znajomi do których jadę twierdzą że dobrze im się powodzi - chcę lecieć w tym i w tym terminie, bo później mam coś ważnego do zrobienia - mąż z dziećmi (jak masz) ma pojechać tu i tu - narzeczony byl już w stanach i namawia, że warto zobaczyć - kupuję mieszkanie i muszę wrócić, żeby je wyszykować to wszytko jest mile widziane, ale można trafić na jakiegoś ćwoka na kacu i nie da bo nie musi. Można się odwołać. 3 razy wizy mi odmówiono, 1 wydano i anulowano, 1 dostałem wizę 2-tygodniową, 1 pięcioletnią, 2 razy 10-cio letnią
|
|
dziekuję pięknie, już sporo wiem
|
|
powodzenia jak najbardizje zycze......jakie procedury tam kazdy musi przejsc ojjeeejjjj......jak bys był terrorysta" ale jak pojedziesz to sie dowieszz.....ale po coz tam lecisz?bilety drogie jak cholerqa.....
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |