Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zrzekli się wynagrodzeń |
1. Pracownicy łomżyńskiego PKS-u zrzekli się wynagrodzeń. To skutek ubiegłotygodniowego strajku w łomżyńskim PKS-ie. Z pieniędzy zrezygnowali ci, którzy zamiast wyjechać w trasę, protestowali w obronie odwołanego szefa (Gazeta Wyborcza). 2. Dziesięciogodzinny postój naraził firmę na straty w wysokości ok 18 tysięcy złotych. Pracownicy, którzy strajkowali w mojej obronie (czytaj: szefa), powypisywali prośby o urlop bezpłatny i tak jak obiecali, zrzekli się wynagrodzeń za godziny, kiedy nie pracowali. Ich suma przewyższa koszty tego protestu, więc o kłopotach finansowych nie ma mowy. 3. Sam z wynagrodzenia nie zrezygnował, bo formalnie w dniu protestu nie był pracownikiem PKS Łomża. 4. Wykowski podkreśla też, że z wynagrodzenia nie zrezygnowali ci, którzy tego dnia nie chcieli poprzeć strajku. Czytam, czytam i nie potrafię zrozumieć tego tekstu. Może pomożecie?? AD1. Jak można zrzec się z pieniędzy za nieprzepracowany okres? Kierowcy nie jeździli, nie wozili pasażerów. Za co więc mieliby otrzymać wynagrodzenie? AD2. Czy zarządzający firmą wie co mówi? Co było stratą w dniu strajku? Rozumiem, że utracony zysk ze sprzedaży biletów. Zaraz, zaraz. Jeżeli płace kierowców przekroczyły wysokość straty to czy ja dobrze rozumiem, że wszystkie te przejazdy były nierentowne i ktoś dopłaca do interesu? To na jakiej podstawie (ekonomia) twierdzi się: "o kłopotach finansowych nie ma mowy" ?? AD3. A jakie miał otrzymać wynagrodzenie i dlaczego miał z niego rezygnować? On także strajkował? Gdzie był w danym dniu zatrudniony? AD4. Dlaczego trzeba podkreślać, że sumiennie pracujący w tym dniu pracownicy nie zrezygnowali z zarobionych pieniędzy? Dziennikarz radio Białystok Adam Dąbrowski w swoim gorącym komentarzu z miejsca strajku słusznie chyba zauważył, iż o tym przedsiębiorstwie i jego perypetiach usłyszymy jeszcze nie raz. ADALL
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zrzekli się wynagrodzeń |
Nie wiem dlaczego jest takie bezprawie... Niech mnie także ktos oświeci . To tak jakby w mojej firmie pracownicy wybierali lub zwalniali kierowników działów... Moja propozycja jest taka aby pracownicy wykupili cały zakład i nim kierowali. Wtedy jest wszystko w porządku.
|
|
ad. 1. Aktualnie obowiązujące w Polsce prawo mówi chyba, że za dni strajku popiera sie pensję? Ich dobra wola, że wzięli urlop bezpłatny - nie musieli! ad. 2, 3. Nie rozumiem do czego pijesz. Jak można narzekać na coś niebyłego? Artykuł wyjaśnia niezorientowanym co było, a czego nie było. Fakty. Nie rozumiem co cię dziwi Nie było żadnych przejazdów, nie można powiedzieć, że były nierentowne. Nie pracował w PKSie więc nie może (choćby chciał) nic zwracać, czy z czegokolwiek rezygnować. ad. 4. Czy aby na pewno sumiennie pracowali? "z wynagrodzenia nie zrezygnowali ci, którzy tego dnia nie chcieli poprzeć strajku" - co nie znaczy, że go nie poparli, lub ostatecznie nie uczestniczyli w nim jakoby z przymusu :) pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas: masz kogoś w tej firmie, że jesteś tym razem stronniczy? Policz raz jeszcze za przywróconym zarządcą firmy. Stwierdza on w artykule, że wyliczył wartość straty z tytułu strajku i jest ona niższa od zarobków strajkujących kierowców (w tym jednym konkretnym dniu). Oznacza to, że gdyby jeździli to ktoś musiałby dopłacić do ich pensji, gdyż nie zarobiliby na siebie. I czego tu nie rozumieć - Kefas ? ADALL
|
|
Może strajkowało ich więcej, niż miało jeździć? Nie wiem... ...nikogo tam nie mam i nie uważam, że jestem stronniczy... :) ...a wręcz przeciwnie... :D Nie dyskutuję z przedstawionymi faktami, nie mam wiedzy o ich nieprawdziwości, nie mam podstaw by je podważać. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |