Autor: nomokrata (---.220.120.108.dsl.dynamic.eranet.pl)
Data: 09-02-10 11:36
Dobry temat i wiele trafnych ocen. Tylko wytłumaczcie mi, dlaczego jak przychodzi do wyborów to i tak wybierani sa prawie ci sami ludzie. Od ponad 20 lat zmieniaja tylko szyki i szeregi. Raz w 1-szym rzędzie, raz w 2-gim albo 3-im, ale zawsze są. Jak nie w tej partii, to w innej, często nowej. Oczywiście oprócz jawnych czerwonych, bo ci mają juz ponad (czasami) 20 letni staż. Nie głosowałem na Leppera, ale cieniłem jego obecnosc w polityce, przynajmniej na początku. Później też na siłe chciał byc taki jak inni. ale drogi garnitur i buty tylko go do nich dopasowało. Wszyscy w postach wyrażają niezadowolenie, ale jak ma byc dobrze skoro ten kapitalizm budowali ludzie, ktorzy przed zmianą systemu budowali komunizm (może socjalizm, chociaz obydwa terminy nie miały nic wspolnego z założeniami twórców), ale też im nie wyszło. Jak jakis profesor (np. Balcerowicz) mógł przez ileś lat wykładac ekonomie socjalizmu, a któregoś dnia ktos to odwołał i juz zaczął uczyc wcześniej znienawidzoną ekonomię kapitalizmu. Niestety złą role odegrał kościól katolicki, który "skumał" się z nowymi siłami. Ci, którzy kiedys pluli na kk i walczyli z nim, teraz w 1-szym szeregu trzymają święte obrazy na mszy. I wszystko jest ok. Może warto głosowac na ludzi typu J. Korwin-Mikke. Inne spojrzenie, inny człowiek, może to rozwiązanie.
|
|